Џон Ландау, Оскаром награђен филмски продуцент који је сарађивао са Џејмсом Камероном на неколико пројеката, укључујући "Титаник" и оба филма "Аватар", умро је након борбе са раком, према извору блиском породици.

Ландау је рођен 30. јула 1960. године у Њујорку, у породици Ели и Еди Ландау, обоје продуценти. Похађао је школу филмских уметности УСЦ, а борбу с тешком болешћу изгубио је у 64. години.

Као део тима који је радио три од најпрофитабилнијих филмова свих времена, Ландау је имао много искуства у разумевању успешног филма. У интервјуу за Тхе Талк 2022. године, објаснио је како мери успех у смислу тога како га је филм емотивно дотакао - "За мене лично, уживам у одласку у биоскоп, па успех филма зависи од тога да ли ми пружа ту врсту бега - не желим да размишљам о 'Аватару', не желим да размишљам о рачунима које треба платити, о свим тим стварима", рекао је и додао: "Да ли излазим из биоскопа осећајући нешто емоционално? То је како ја посматрам филм који сматрам успешним".

У истом интервјуу, рекао је да је успех филма "Титаник" подстакао његову улогу као продуцента - "Рекао бих да се то није променило, али ме је мотивисало да тежим још већим кинематографским висинама".

Франсес Фишер, звезда филма 'Титаник', је међу првима која се на друштвеним мрежама опростила од Ландауа. Прво је одговорила на видео који је он поделио 2023. године са речима: "Морала сам да дођем на твоју страницу да чујем твој глас. Лети с анђелима драги Џон", а затим је на поделила твит: "Почивај у миру, Џон".

 

 

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: