Алкохол је изузетно штетан по организам, а његово често или (још горе) континуирано уношење може изазвати низ здравствених проблема - од осећаја мамурлука и пратећих симптома, па све до цирозе јетре. Како препознати да је организму превише алкохола и да је време да се "повуче ручна"?

Хроничан умор и неиспаваност

Једни од првих симптома презасићења организма алкохолом јесу хроничан умор и неиспаваност, који се јављају услед промене циклуса спавања, односно нарушене РЕМ фазе сна, која је кључна за одмор оргазнима и одржавање здравог нивоа когнитивних функција и креативности уопште. "Због алкохола у крви, особа се може чешће будити током сна и бити уморнија ујутру", наводи доктор Мелиса Олдхем, а преноси Дејли Мејл.

Промене у либиду

Излагање алкохолу у дужем временском периоду може изазвати и значајне промене у жељи за сексом, а конкретно - смањење либида. "Ниво сексуалне жеље се под утицајем алкохола краткотрајно може повећати, али је дугорочан ефекат свакако негативан. То може довести и до анксиозности и депресије", објашњава Нејтан Пенман.

Проблеми са видом

Замагљен вид или дуплирање слике пред очима могу указивати на то да је особа у датом тренутку претерала са уносом алкохола, али то нису једини симптоми на које треба обратити пажњу, јер они нестану када опијеност прође. Преосетљивост очију, црвенило и сувоћа су оно што би требало да забрињава, јер управо они указују да у је организму превише алкохола дужи временски период.

Ослабљен имуни систем

Имунитет је ту да нас одржава здраве, а када он ослаби, наш организам губи отпорност на штетне микроорганизме који вребају из спољашње средине. Алкохолна пића су један од главних криваца за то, те уколико приметите да сте подложнији вирусним или бактеријским инфекцијама више него пре - запитајте се да нисте којим случајем претерали са пићем.

Промена менструалног циклуса

Научне студије показале су да превише алкохола може довести и до дисбаланса у хормоналном панелу жена и пореметити лучење хормона LH и FSH, а самим тим - проузроковати и промене када је реч о менструалном циклусу. Пречесто опуштање уз алкохол код жена може довести и до нижег степена плодности, показала су истраживања. 

Висок крвни притисак

Алкохол је одговоран и за сужавање крвних судова, услед чега може доћи до пораста крвног притиска. Хипертензија није једини проблем са којим се могу борити они који претерују са пићем: последично се могу развити и други кардио-васкуларни проблеми (попур срчаног и можданог удара), као и потешкоће у домену когнитивних функција, као што је деменција.

(RT)

БОНУС ВИДЕО: