Већ овог преподнева температуре у земљи достижу 31°C, у Београду је 30°C. Пред нама је данас сунчан и врео дан.

Maksimalna temperatura biće od 33 do 37°C, u Beogradu do 35°C.

Kasnije posle podne u jugozapadnim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih  pljuskova sa grmljavinom.

Они се очекују углавном на ширем подручју Пријепоља, Нове Вароши, Прибоја, Сјенице и Тутина, нарочито у брдско-планинским пределима.

У кратком временском интервалу може у овим пределима локално да падне и више од 20 литара кише по квадратном метру, уз краткотрајне грмљавинске олује.

Од уторка до краја седмице очекује се сунчано и тропски топло време.

Максимална температура сутра од 34 до 38°C, а од среде од 35 до 39°C, док ће следеће седмице температуре бити у многим пределима Србије око 40°C, појаснио је Ђорђе Ђурић у својој прогнози.

У Београду, у Војводини и другим већим уCрбаним срединама очекују се тропске ноћи, што значи да се минимална температура неће спуштати испод 20°C, у Београду ни испод 25°C.

Према данашњим прогнозама, нема на видику када се очекује значајније захлађење са падавинама, а овај врео топлотни талас очекује се најмање бар до 20. јула.

Како ће топлотни талас бити праћен и веома сушним временом, уз дефицит падавина, препоручује се огроман опрез да се не пали ватра на отвореном, због опасности од шумских пожара и ниског растиња.

У наредних десетак дана вредности УВ индекса биће екстремно високи, па у периоду од 10 до 16 часова не треба се излагати сунцу дуе од 10 минута без адекватне заштите.

Због високих температура постојаће опасност од топлотног удара и сунчанице, па се треба придрижаватис вих савета доктора.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО: