Хијат је била лична асистенткиња Џефа Безоса у периоду од 2002. до 2005. године, а недавно је у разговору за "ЦНБС" објаснила и како је заправо добила посао код оснивача Амазона.

Фото: Профимедиа

 

 

Она је пре самог сусрета са Безосом прошла неколико исцрпљујућих и напорних кругова елиминације у Центру за процену, а тек на крају чекао ју је разговор са овим милијардером, који је тада био на позицији извршног директора.

- Безос је започео разговор обећањем да ће ми поставити два питања и да ће прво од њих биће "забавна" загонетка. "Хоћу да процените број стакала у Сијетлу", рекао ми је, а потом је устао, узео оловку и рекао да ће он рачунати. На тренутак сам била престрављена. Онда сам застала да се смирим, подсећајући себе на то да размислим шта га је мотивисало да ми постави такво питање. Жели да види како мој ум функционише, рекла сам себи. Жели да види како разлажем компликован проблем на мале кораке којима је могуће управљати. Ја то могу да урадим, мислила сам, присетила се она, а потом је открила и како је одговорила на ово компликовано питање.

Фото: Профимедиа

 

Ен је кренула са рачуницом тако што је заокружила број становника у Сијетлу на око милион, рачунајући да свако од њим има кућу, превозно средство, канцеларију или школу коју похађа, и све то има прозоре. Укупну процену засновала је на просечном броју прозора по глави становника.

- Разматрали смо све сценарије, аномалије и могуће начине да објаснимо изузетке. Имала сам утисак да причамо сатима о томе, док је Безос на табли записивао бројеве, а сигурна сам да све није трајало више од 10 минута. Сећам се и да је био прилично емотиван када је написао коначну процену. Заокружио је бројку и рекао: "Ово изгледа прилично тачно", додала је.

Друго питање које јој је бизнисмен поставио јесте који су њени циљеви у каријери.

- Одговорила сам да је Амазон компанија пуна страствених и амбициозних људи и да ме то мотивише. Рекла сам му: "Желим да будем као они и да научим оно што они знају. Они имају знање у областима које ај лично желим да развије, тако да је вредност тог искуства очигледна, иако се види доступање од мог циља да ја будем та која неког подучава, присетила се Хијат.

- Објаснила сам му и да немам појма како да будем асистент, али да знам колико је важно да стално будем ван своје зоне комфора. Желела сам астрономски раст на својој скали учења. Безос ме је на крају запослио на лицу места, испричала је.

Ен је истакла и да сада када добро познаје Безиса разуме зашто су то била једина два питања које је поставио.

- Процењивао је мој потенцилај постављајући ми питања која је требало да утврде имам ли довољно храбрости, снаге и мотивације да пратим свој сопствени темпо и да стално померим своје границе и напредујем, закључила је.

Блиц Жена