Топлотни талас наставиће се и у наредном периоду.

Максимална температура наредних дана биће од 35 до 39°Ц, за викенд и до 40°Ц.

Све до краја седмице небо над Србијом биће скоро потпуно ведро и без облака.

Ипак, у недељу се очекује мало више облака, а на северу и западу очекује се и јачи развој облачности, уз појаву локалних и краткотрајних пљускова са грмљавином.

У деловима Војводине може бити и краткотрајних грмљавинских олуја.

И поред очекиваних пљускова са грмљавином, не очекују се значајније падавине, нити се очекују на већем простору.

Сам почетак следеће седмице донеће северним и западним пределима Србије тек пад температуре за пар степени.

Према тренутним прогнозама, актуелни топлотни талас наставио би се и током следеће седмице, уз температуре изнад 35°Ц, а најинтензивнији биће од 15. до 20. јула на истоку Србије, уз температуре и до 40-41°Ц, а колико би се мерило на подручју Неготина и Зајечара.

У Београду, у Војводини и другим већим урбаним срединама наредних 10 дана очекују се тропске ноћи, што значи да се минимална температура неће спуштати испод 20°Ц, у Београду ни испод 25°Ц.

Према данашњим прогнозама, нема на видику када се очекује значајније захлађење са обилним падавинама, а овај врео топлотни талас очекује се најмање бар до 20. јула.

Како ће топлотни талас бити праћен и веома сушним временом, уз дефицит падавина, препоручује се огроман опрез да се не пали ватра на отвореном, због опасности од шумских пожара и ниског растиња.

У наредних десетак дана вредности УВ индекса биће екстремно високи, па у периоду од 10 до 16 часова не треба се излагати сунцу дуе од 10 минута без адекватне заштите.

Због високих температура постојаће опасност од топлотног удара и сунчанице, па се треба придрижаватис свих савета доктора и пратити државне и надлежне службе.

БОНУС ВИДЕО