Ипак, након 17. јула на северу Србије, а од 20. јула у свим крајевима доћи ће до мањег пада температуре за око 5 степени.

Како наводи РХМЗ, упркос мањем освежењу, са великом вероватноћом ће се продужити период са тропским данима (у већим урбаним срединама и тропским ноћима) уз дефицит падавина.

На подручју Београда максималне температуре до 17. јула од 37 до 40 степени, а затим у мањем паду за око 5 степени.

РХМЗ упалио црвени аларм у целој Србији и упозорење на грмљавину

Данас и сутра, РХМЗ је упалио црвени метеоаларм на територији целе Србије због екстремних температура. Ипак, у суботу је на снази жути метеоаларм у два дела Србије због грмљавине.

Жути метеоаларм због грмљавине укључен је на територији: Југозападне Србије и Косова и Метохије

Како се наводи на сајту РХМЗ постоји могућност за локалну појаву грмљавине, са или без падавина.

Жуто упозорење на грмљавину значи ризик од удара грома, опасност за живот људи и животиња, проблеми у раду свих уређаја који користе електричну енергију, ризик од иницирања појаве ватре, проблеми у телекомуникацијама. Могући проблеми у транспорту електричне енергије због удара грома. Могућа је локална појава интезивних пљускова, бујица и јаких удара ветра са штетама на покретној и непокретној имовини.

Како стоји у прогнози РХМЗ за наредних 5 дана, киша је могућа у Новом Саду у недељу.

Могућа појава грмљавине на северу земље

Како наводи метеоролог аматер Иван Ристић, према моделима које прати, могућа је појава грмљавине у Војводини, али још увек се прати ситуација.

Пљускови могући 14. јула, али ретки

Иако су могуће мање нестабилности које би могле да донесу ретке пљускове другог дана викенда и почетком следеће недеље, према предвиђањима Марка Чубрила, метеоролога аматера, до знатнијег освежења неће скоро доћи.

- Врело бар до око 20.07. када би могло освежити. Ретки пљускови ових дана. Посебно око 14.07. али без освежења - наводи он на свом Фејсбук профилу уз фотографије модела које прати, на којима додаје да ће чешћа појава пљускова бити могућа тек око 19. јула, пише Блиц.

БОНУС ВИДЕО: