Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић ускоро игра полуфинални меч на Вимблдону против Лоренца Музетија.

У сусрет том дуелу, присетимо се речи књижевнице Ведране Рудан, која је крајње искрено говорила о Новаковом успеху на турнирима, али и ван њих.

Она га је упоредила са америчком легендом Џесијем Овенсом, сјајним спринтером и скакачем удаљ, који је своје олимпијске победе у Берлину 1936. прославио пред Хитлером, разоривши тиме митологију надмоц́и беле расе.

Фото: Профимедиа/ИМАГО

 

 

- Ђоковић је Џеси Овенс који је победио на Хитлеровим Олимпијским играма и ушао у историју. Тамо ће остати заувек. Не као Србин, већ као човек, рекла је она и изговорила велику истину о тенисеру која се можда некима неће свидети.

У истом интервјуу за Курир говорила је о родитељству и положају деце у капитализму.

Фото: АТА имагес

 

 

Она је истакла да родитељи и наставници данас полажу превелика очекивања од деце и да им, уместо да их уче љубави, емпатији и доброти, намећу успех.

- Професори их гледају кроз оцене, родитељи кроз оцене и спортска достигнућа. Неко треба да каже наставницима и родитељима да су и Ајнштајн и Ђоковић биљке које ничу једном у неколико стотина година, ако и тад.

Бити добар, пристојан, толерантан и пажљив много је лакше него освојити Ролан Гарос, али и много важније - рекла је тада Ведран Рудан.

БОНУС ВИДЕО: