О ритуалима у Словенским народима, најчешће могу сведочити усмена предања и фолклор. Наша гошћа је била Ива Радовић, антрополог. У видео интервју за "Вечерње новости" у "Неколико минута са.." Ива је говорила о словенским божанствима

- Најчешће се користе предмети који имају улогу у свакоднвном животу или они који су израђени  за неку врсту култа. У старини су се корстиле животиње које су имале везе сатонским култовима. То би могла бити  црна мачка без иједне беле длаке, црни петао, различите врсте биљака... За неке биљке се веровало да имају позитиван утицај, бели лук, босиљак пелин. Користили су се симболи који су требали да изазову одређен ефекат- започела је наша саговорница. 

Фото: Shutterstock

 

У оваквим култовима користили су се и делови тела, као што су пупчана врпца, коса нокти, и сл. 

Ива је објаснила како је дошло до тога да се верује да неко има урокљиво око. Често су то људи који ненамерно имају такав поглед, али верује се да постоје и они који то чине намерно. За жене које имају менструални циклус се веровало да су нечисте и да имају урокљив око. Да би заштитиле новорођенче, говориле су да имају циклус. Тада нико не би долазио. Чак се веровало да особа која се упокојила уколико јој се не склопе очи, може "бацити" урок на некога. 

Са нашом гошћом смо разговарали и о односу цркве према томе  и због чега се људи окрећу ка ритуалима: 

- У савременом свету сведочимо опадању религиозности. Људи све мање припадају у формалном смислу некој цркви. Са друге стране, људи се све више окрећу секуларим или парарелигијским феноменима. Што сведочи да човек има потребу да превазиђе своје постојање на овом свету. 

Испод текста у видео снимку можете послушати још много занимљивих детаља о веровањима: