У Србији ће данас у првом делу дана бити претежно сунчано. Средином дана и после подне променљиво облачно и нестабилно са појавом пљускова и грмљавина, који ће локално бити израженији уз град и јак или олујни ветар, саопштио је Републички хидрометеролошки завод.

Ветар слаб до умерен, претежно северозападни. Најнижа температура од 17 до 24 степена, а највиша од 33 до 37 степени.

У Београду данас током првог дела дана биће претежно сунчано. Средином дана и после подне променљиво облачно са појавом локалних пљускова са грмљавином. Ветар слаб до умерен, северозападни. Најнижа температура од 21 до 24 степена а највиша око 34 степена.

Фото: РХМЗ принтскрин

 

 

У Србији у следећих седам дана се очекује постепено слабљење интензитета топлотног таласа, али и повећање нестабилности, па се уз дуже сунчане интервале током дана очекује и појава локалних пљускова са грмљавином, који ће понегде бити интензивни уз град и јак или олујни ветар. За конкретне локације издаваће се хитна упозорења један до два часа унапред.

У Београду се у следећих седам дана такође очекује постепено слабљење интензитета топлотног таласа, али и повећање нестабилности, па се уз дуже сунчане интервале током дана очекује и појава локалних пљускова са грмљавином.

Фото: РХМЗ принтскрин

 

 

Слабљење топлотног таласа, максимална температура - данас од 33 до 37, у Београду око 34 степена - у петак и за викенд (19 - 21.07.) од 31 до 36 степени. У већим урбаним срединама и далје тропске ноћи.

Упаљен метео аларм

У целој Србији данас је на снази наранжасти метео аларм због грмљавине, у неким деловима и због високе температуре, а упаљено је и жуто упозорење због кише.

Наранџасти метео аларм значи да је време опасно: Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе..

Фото: РХМЗ принтскрин

 

 

Биометеоролошка прогноза

Код већине хронично оболелих тегобе данас могу бити у појачању услед неповољног утицаја биометеоролошких прилика. Посебан опрез се саветује кардиоваскуларним болесницима и астматичарима. Од метеоропатских реакција могући су проблеми са сном, реуматски болови и нерасположење.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: