О овој неприлици која нас очекује, али и о прогнози за остале дане, говорио је Иван Ристић у укључењу за јутарњи програм Курир телевизије.

Иван Ристић даље објашњава:

- Вечерас и сутра ујутру почиње промена времена изнад Балкана, са доласком висинске долине и облака који ће током поподнева формирати олујну линију. Та линија ће се простирати од Тузле преко Лознице, Ваљева па све до Златиборског и Рашког округа. Очекује се кретање ове линије на исток и североисток. У Београду се непогоде очекују око 17 часова - истакао је Ристић.

Ристић је нагласио да ће ветар достићи брзину до 120 км/х при уласку олујних облака, што може изазвати значајну штету на објектима.

- Ветровна олуја може оштетити објекте када брзина ветра пређе 65 км/х, а овде очекујемо скоро дупло већу снагу ветра. Иако се не очекују суперћелијске олује, линија нестабилности ће донети вишећелијске олује са јаким ветром и великом количином падавина - рекао је Ристић.

Ристић је саветовао грађанима да избегавају боравак на отвореном током олујних периода.

- Велика количина кише може изазвати урбане поплаве, посебно у Београду крајем дана и током прве половине ноћи. Пољопривредници би требали осигурати своје усеве или користити мреже за заштиту од града.

Према речима Ристића, наредни период доноси три оловна дана - суботу, понедељак и среду.

- Модели показују да је субота најкритичнији дан са највише падавина и највећом шансом за град. Очекујемо и црвени метеоаларм за сутра - рекао је.

Од среде, хладнији ваздух из Атлантика и западне Европе доноси освежење, са температурама које ће пасти испод 30 степени.

- Талас хладнијег ваздуха пролази кроз "бечка врата". Очекујемо да ће се максималне температуре кретати око 25-27 степени, а јутарње температуре испод 20 степени. Београд ће вероватно имати температуре од 16-17 степени у петак, што ће нам захтевати топлију гардеробу - истакао је Ристић.

Нажалост, освежење неће трајати дуго.

- Ово освежење ће потрајати можда пет до седам дана. После тога, афрички ваздух се враћа, доносећи температуре близу 40 степени током августа - навео је.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: