Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) у климатским сезонским изгледима за Србију најавио је још почетком лета топлу јесен са просечном количином падавина.

Од 1. септембра до 30. новембра средња сезонска температура ваздуха ће бити изнад просека, са одступањем до +1 степен Целзијуса. Вредност средње сезонске температуре ваздуха биће од 11 до 14 степени, у вишим предлеима од 6 до 10 степени Целзијуса – објављено је на сајту РХМЗ.

Летњи, мразни и кишни дани током јесени

Број летњих дана током јесени биће од 13 до 20 у нижим пределима, а на планинама до четири дана. Летњим даном се сматра дан са максималном дневном температуром ваздуха од 25 и више степени.

Број мразних дана у нижим пределима биће од шест до 18, а на планинама од 20 до 30 дана. Мразни дан је са минималном дневном температуром од 0 степени Целзијуса.

Просечна јесења количина кише биће од 140 мм до 210 мм, а у брдско – планинским пределима од 210 до 260 мм. Очекује да број кишних дана буде од 28 до 34, а у брдско планинским пределима до 43 дана.

Временска прогноза за септембар 2024.

У већем делу Србије септембар ће бити топлији и просечно влажан, а у југоисточној Србији топлији и сувлји. РХМЗ је у сезонској прогнози најавио наставак касног лета у првој половини септембра.

Средња минимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека за око 1 степен Целзијуса. У Београду и широј околини предвиђа се да средња минимална температура буде око 14,3 степена

Средња максимална температура ваздуха у септембру биће у просеку виша за око 1 степен у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 24 степени Целзијуса.

У већем делу Србије месечна сума падавина у септембру задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима за око 5 мм нижим од просека, а у југоисточној Србији биће испод вишегодишњег просека са вредностима за 5 мм до 10 мм. У Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 47 мм.

Временска прогноза за октобар 2024.

Октобар 2024. у већем делу Србије биће толији и просечно влажан, а у југоисточној Србији топлији и сувлји. РХМЗ је најавио михолјско лето у октобру.

Средња минимална температура ваздуха биће изнад вишегодишњег просека за 1 до 1.5 степени. У Београду и околини предвиђа се да октобарска средња минимална температура буде око 10.5 степени.

Средња максимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека за 1 до 1.5 степени у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током октобра биће око 19.7 степени.

У већем делу земље падавине ће током октобра бити у границама вишегодишњег просека, у просеку за око 5 мм нижим, а у Југоисточној Србији биће испод вишегодишњег просека за 5 до 10 мм нижим у односу на просек. У Београду и околини октобарске падавина биће око 32 мм.

Временска прогноза за новембар 2024.

Овогодишњи новембар биће просечно топао и влажан. Средња минимална температура ће бити у границама вишегодишњег просека, при чему ће бити виша за око 0.4 степени од просека. У Београду и широј околини биће око 4.9 степени.

Средња максимална температура ваздуха у новембру биће у границама вишегодишњег просека, вишим за око 0.2 степени у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха биће око 11.5 степени.

У целој Србији месечна сума падавина задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима за око 5 мм вишим у односу на просек. У Београду и широј околини новембарска сума падавина износиће око 49 мм.

БОНУС ВИДЕО