Дакле, релативно говорећи, сви смо ми, као појединци, тек мало више од мрље у постојању планете - али траг који смо на њој оставили је готово катастрофалан, пише "Historic Talk" у чланку, у којем доноси велики број фотографија са друштвене мреже "Редит", које изазивају осећај мучнине, приказујући какво наслеђе људи остављају иза себе.

Шта носе монсуни

Не морате да будете стручњак за индијски потконтинент да бисте знали за монсуне - монструозне сезонске олујне ветрове праћене обилним падавинама који сваке године погађају Индију. Ствар је, међутим, у томе да људске акције које утичу на животну средину чине да сезона монсуна постаје све гора и гора. Међутим, чак и ако покушате да то оставите по страни, тешко је не размишљати о њима као о малој освети мајке природе. Као што показује ова фотографија, снимљена у Мумбају, монсунски ветрови су однели све што је човек депоновао у океану - и одмах то вратили. Није леп призор, али је оштар подсетник да се дешава оно што се дешава.

Фото: Редит принтскрин

 

Дубоко удахните пре него што погледате ово поређење - али не буквално

Делхи, Индија, има веома неславну особеност - стално се налази у првих десет најзагађенијих градова на свету. Многи фактори доприносе проблему загађења у Индији, од саобраћаја до фабрика које користе фосилна горива. Оно што је потпуно очигледно су његови ефекти, који се крећу од респираторних проблема до можданог удара. Oве фотографије су снимљене на истој локацији у Њу Делхију. На левој страни је био Делхи током затварања епидемије корона вируса, када су сви остали у кући. На десној? Па, можете да погодите.

Фото: Редит принтскрин

 

Све те беле ствари у реци нису шлаг

Индијска река Јамуна, слично као и познатија река Ганг у истој земљи, обожава се као божанство у хиндуизму. Знаменитости попут ове, дакле, нису необичне – људи се могу видети како се моле на реци све време. Али шта је сва та бела пена? Да ли је то део њихове верске праксе? Можда највећа забава у купатилу у земљи? Бојимо се да не. Ствари у којима се ти људи брчкају су индустријски отпад. Јамуна је толико загађена и токсична да је названа "канализацијски одвод" - а све због поступака људи који би требало да је поштују.

Фото: Редит принтскрин

 

Срце наше планете, које полако замењују стамбени блокови

Са историјом која сеже више од два миленијума, Гуангџоу, у Кини, има будућност која није ништа мање обећавајућа, као највећи светски лучки град. Са популацијом од 18,6 милиона људи, такође је део највеће светске насељене области, коју чини 47,6 милиона Кинеза. Као што можете замислити, у природи нема вакуума - и ако се нешто усели, нешто друго мора да се исели. Можда ова фотографија може дати наговештај о губицима које доноси брзо ширење Гуангџоуа. Више је него мало симболично да та стабла чине облик срца, окруженог са свих страна наводним човековим напретком.

Фото: Редит принтскрин

 

Само опуштено купање у океану

Иако можда не знате његово име, готово сте сигурно видели његове фотографије - руски фотограф Мурад Осман је покренуо "Фалоу Ме" 2012. године, када је снимио фотографију своје нестрпљиве девојке која га води. Сада је Османова насумична фотографија постала културни тренд. Овај снимак, који исмева његову креацију, вероватно се неће ускоро појавити на његовом "фид"-у. Лако је заборавити, у нашој култури конзумације и бацања, да све што одбацимо наставља да постоји и без нас.

Фото: Редит принтскрин

 

Све је заиста веће у Тексасу - чак и саобраћајна гужва

Хјустон у Тексасу је дом за више од 2,3 милиона људи - што га чини четвртим најнасељенијим градом у САД. Мало чудо има по мало од свега, од НАСА-иног Џонсоновог свемирског центра до глобалне индустрије - 22 компаније Фортуне 500 тамо се налазе. Па шта није у реду у Хјустону? Па, саобраћај, на пример. Погледајте само овај снимак аутопута И-10, ако се усуђујете. Бесплатан савет – додавање више трака на аутопут да бисте решили проблеме са саобраћајем је као додавање више зареза на појас да бисте решили проблем прекомерне тежине. То вам само купује време. Већина ових људи могла би да стане у неколико путничких возова.

Фото: Редит принтскрин

 

Човече, ова нова верзија Краља лавова је најгора

Искрено се извињавамо ако смо некога узнемирили, али скривање од истине не значи да она нестаје. Азијски слонови су званично угрожени, а ова фотографија наглашава део разлога за то. Наравно, њихов криволов је увек био проблем, али губитак станишта је увек био највећи кривац. Шри Ланка наводно има највећу густину слонова у Азији, упркос чињеници да они воде сталну битку против човека, у којој губе.
Ова фотографија је савршен доказ, приказује крдо слонова који су изгубили своје природно станиште због тога што су их људи довели до тога да тражење храну на депонији смећа, где ће вероватно јести пластику и друге опасне материјале.

Фото: Редит принтскрин

 

Сасвим вероватно најгоре место за живот на Земљи

Ако Деда Мраз заиста живи на Северном полу, надамо се и молимо се да није ни близу Норилска у Русији. Смештен унутар Арктичког круга, Норилск је један од само два велика града у сталној зони пермафроста на Арктику - где је тло трајно замрзнуто. Снежне падавине 270 дана у години? Сунце које не залази 65 дана, па не излази 45 дана? Глупости. Оно што ће заиста изазвати смрт било кога ко живи у Норилску је никл. Конкретно, локалне фабрике које ваде руду никла изазивају киселе кише, које падају на сиромашне становнике града. У ствари, сама земља је постала толико загађена металима попут платине да се сада и сама копа!

Фото: Редит принтскрин

 

Плажа је лепа, али поглед би могао бити бољи

Легенда каже да је Александрију, Египат, основао нико други до Александар Велики. Имамо осећај да, ако би Алекс видео шта је од тада урађено на овом месту, можда зажалио што је ишта чинио. Успешна туристичка дестинација, прилив људи је такође значио прилив у саобраћају. Ево једног креативног решења – изградите мост преко Медитерана, јер ништа не говори "нетакнута исконска лепота" као аутопут са шест трака. Да ствар буде гора, плажа је и са друге стране одсечена од града путем! Како би требало да дођете до воде, чак и ако је препуна смећа које бацају људи који возе изнад главе?

Фото: Редит принтскрин

 

Замислите да тражите један специфичан посао у овом апсолутном нереду

Не дозволите да вас мит о позивним центрима завара – Индија је светска земља број један у производњи дипломираних инжењера. У ствари, она је дом не мање од четвртине свих инжењера на Земљи! Наравно, наличје тог новчића је то што су свима њима потребна места да овладају алатима своје трговине. Ова једина улица у Хајдерабаду, на југу земље, даје вртоглаву нову дефиницију "визуелног загађења". Озбиљно, како то може бити чак и мало ефикасно? Онај који ће направити знак у црно-белом, са једноставним дизајном добиће СВЕ послове.

Фото: Редит принтскрин

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".