- У мом селу постоји веровање да ако те змија угризе, мораш да је угризеш два пута да би неутралисао отров - образложио је Лохар.

Није познато да ли је змија која га је угризла била отровна, али му је у болници дат противотров.

Змијски отров, који се складишти у жлездама, покреће се искључиво када уђе у крвоток.

Он се у медицини користи за лечење многих стања укључујући рак, висок крвни притисак, срчани удар, мождани удар и Алцхајмерову и Паркинсонову болест, преноси Дејли мејл.

 

Према индијским подацима, у Бихару се деси око 4.500 смртних случајева као последица угриза отровнице.

У Индији живи скоро 300 врста змија, од којих је више од 60 отровно, укључујући индијску кобру, Раселову змију и поскока.

Отров садржи неуротоксине који изазивају симптоме као што су замагљен вид, отежано дисање, бол и оток.

Змијски отров напада циркулаторни систем, нервни систем и мишићни систем и може уништити спољашњу мембрану капиларних судова што може изазвати унутрашње крварење и згрушавање крви.

"Уједи змија отровница могу изазвати акутне хитне случајеве који укључују шок, парализу, крварење, акутну повреду бубрега и озбиљно локално уништавање ткива које може бити фатално или довести до трајног инвалидитета ако се не лечи", наводи се у студији о змијама из 2020. године.

Када човека угризе змија, лекари саветују да се одмах потражи медицинска помоћ и да се скину сатови и прстење пре него што тело почне да отиче.

Такође је важно безбедно фотографисати змију како би лекари могли да идентификују врсту, наводи Дејли мејл.

Док чека медицинску помоћ, особа такође треба да седи у неутралном положају како би успорила ширење отрова и очисти ујед сапуном и водом.

 

БОНУС ВИДЕО