Топлотни талас који је Србију држао две седмице под највећим степеном упозорења на екстремно високе температуре је попустио претходних дана, али право захлађење још нисмо осетили. према најави метеоролога, већ у току ноћи долази до промене која ће уклонити такозвани "оклопац топлотне куполе" над нама.

Метеоролог Иван Ристић је објавио да у среду 24. јула долази хладни фронт са северозапада и доноси краткотрајно освежење у трајању од неколико дана. Почеће да дува умерен, повремено појачан северозападни ветар.

- Наоблачење са кишом пљусковима и грмљавином већ у раним јутарњим часовима захватиће прво северозапад земље и брзо ће се проширити у току дана на целу земљу. ИРИЕ модел не даје велику шансу за град, максимално је 50-60 одсто тако да већих олуја највероватније неће бити, али кише према моделу хоће и то доста, каже Иван Ристић.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Пљускови стижу у Београд пред зору и рано јутро

Риситић објашњава да ће кроз "Бечку капију" већ у току ноћи на граници Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске, хладни фронт почети да се шири и да се спушта према југоистоку.

- Предфронталне нестабилности и пљускови крећу касно поподне и вечерас, и већ рано ујутру, пред зору, око пет-шест-седам сати биће у Београду. На крајњем северу и северозападу земље највероватније неће бити падавина, биће суво, али у остатку земље очекује се киша. Температура ваздуха ће бити у паду у односу на ове дане, биће око 24-25, до максимално 30 степени степени Целзијуса у делу Војводине где неће бити падавина, каже Иван Ристић.

Од суботе поново топлије, најтоплије у понедељак

Нестабилно време са нижом температуром трајаће око три дана, каже метеоролог, а затим се поново очекује пораст температуре и знатно топлије време.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

 

 

- Већ у суботу следи пораст температура које ће бити више од 30 степени Целзијуса. Иду нам опет тропски дани. Најтоплије ће највероватније бити у понедељак, преко 35-37 степени, каже Ристић.

Без тропских ноћи наредних дана

И метеоролог Горан Михајловић најавио је промену времена уз пад температуре и падавине.

- Сада је 25 степени, пријатно је, али за поподне и за предвече већ се најављује наоблачење и неки мањи пад температуре. Очекује се прилив или продор нешто свежијег ваздуха са северо-запада до краја дана у току ноћи, тако да још данас ћемо имати максималну температуру преко 30 степени, али већ од сутра и до петка максимална температура у већини места је између 25 и 30. Још боља вест је да би минимална температура била између 14 и 17-18 степени, дакле нећемо имати тропске ноћи ни у урбаним срединама и нешто чешћу појаву интензивних краткотрајних пљускова, грмљавина, понегде може бити и града, изјавио је Михајловић за "РТС".

Брзо нам се враћају тропски дани

Према његовим речима, стиже нам освежење у односу на претходни топли талас, но неће предуго трајати, јер, већ за дан и викенд, почетак наредне седмице, поново се враћају температуре преко 30 степени, топло време и наставак лета.

На питање да ли има услове за непогоде Михајловић је рекао да би се оне прогнозирале то је могуће, према законима физике, свега неколико сати унапред.

- У том смислу Хидрометеоролошки завод ће издавати актуална упозорења за неколико сати унапред када се детектују и очекују олујно-грмљавински непогоде у неким подручјима. Биће услова, нарочито среда и четвртак, и за интензивне пљускове, и за појаву града и за олујни ветар у зони пљуска, каже Горан Михајловић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: