У времену када сујеверје и народни обичаји често засењују истинску веру и духовне вредности, потребно је да се вратимо на мудре савете наших светитеља и великих духовника. Свети владика Николај Велимировић нас је упозоравао на важност правилне заштите новорођенчета, указујући на значај црквених обреда који су утемељени у православној традицији и вери.

 

Фото: Профимедиа

 

 

- Права заштита је, заправо, једино могућа када свештено лице прочита Молитву знамења по рођењу првог и осмог дана, уједно и благословеном водом, принова тј. дете, се окупа и припрема по навршењу од 40 дана за крштење, а мајци детета молитвом у припрати храма чита молитва очишћења нечистоте по порођају - говорио је Владика Николај Велимировић, наглашавајући важност правилног редоследа црквених обреда.

Свети Владика је даље подсећао да се дете по правилу треба крстити истог дана по истеку 40 дана од рођења. Нажалост, често се дешава да многи избегавају ово правило због различитих сујеверних препрека и измишљених разлога.

- Дешава се да је најчешће преступна година, па не ваља да се крсти те године, онда кум сад не може или живи у иностранству, па кад дође онда тек дете да се крсти. Онда је неко у фамилији умро, па не ваља, и тако даље,“ наводи Владика Николај, јасно указујући на бесмисленост тих изговора.

Фото: Википедија

 

 

Свети владика оштро је осуђуивао плитко размишљање и упозоравао да оно води путем пропасти: .

- Све ово време ишчекивања за крштење детета они верују да дете штити црвени конац. То је, као што видите, пропаст, како се плитко размишља - истицао је владика Николај.

Права заштита детета долази кроз веру, молитву и придржавање црквених обреда. Као верници, треба да се држимо савета Цркве и Светих Отаца, ослањајући се на духовну снагу и милост Божју уместо на празноверја и народне обичаје. Кроз Молитву знамења, освештану воду и чин крштења, омогућујемо да наше дете крене путем вере и буде заштићено светим благословом Цркве, пише Религија.рс