У говору који је означио како је рекао почетак завршног поглавља пола века у јавној служби, Бајден је признао да уједињење странке захтева жртвовање личних амбиција.

- Ја поштујем ову канцеларију, али више волим своју земљу. Била је част да служим као ваш председник. Али одбрана демократије је важнија од било које титуле. Црпим снагу и налазим радост у раду за амерички народ - рекао је Бајден.

Иако Бајден није споменуо Доналда Трампа по имену, покушао је да направи јасан контраст са бившим председником, чија амбиција га је довела до победе на изборима на којима није победио пре четири године.

- Сјајна ствар у Америци је то што овде краљеви и диктатори не владају. Народ ради. Историја је у вашим рукама, идеја Америке је у вашим рукама - поручио је Бајден.

Према његовим речима, последњих недеља му је постало јасно да мора да уједини своју странку у овом подухвату.

Фото: Танјуг/АП

 

- Верујем да су мој досадашњи рад на месту председника, моје вођство у свету, моја визија будућности Америке заслужили други мандат, али ништа не може стати на пут спасавању наше демократије. То укључује и личну амбицију. Дакле, одлучио сам да је најбољи начин да предам бакљу новој генерацији. То је најбољи начин да ујединимо нашу нацију - рекао је Бајден.

Говорио је и о потпредседници САД Камали Харис која је обезбедила довољну подршку делегата да постане кандидат Демократске странке на предстојећим председничким изборима.

- Она је искусна. Она је способна. Она ми је била невероватан партнер и лидер наше земље. Сада је избор на вама, америчком народу - додао је Бајден.

Фото: Танјуг/АП

 

Бајден је изборну годину назвао једним од оних ретких тренутака у историји када "одлуке које сада доносимо одређују судбину наше нације и света у деценијама које долазе".

- Американци ће морати да бирају да ли желе напред или назад, између наде и мржње, између јединства и подела. Морамо да одлучимо да ли још верујемо у поштење, пристојност, поштовање, слободу, правду и демократију - додао је председник Америке.

Цео говор

Цео говор тренутно председника САД можете погледати у видеу који следи:

Шта ће радити до краја мандата?

Бајден је рекао да ће до краја свог мандата 20. јануара 2025. године наставити да ради на окончању рата у Гази, врати кући све таоце и донесе мир на Блиски исток, као и да ће наставити да окупља коалицију држава око НАТО-а у циљу спречавању Русије да заузме Украјину.

Он је рекао да ће јачати НАТО и како је рекао, учинити га моћнијим и уједињенијим него у било ком тренутку историје тог војног савеза.

Фото: Танјуг/АП

 

Завршио је обраћање изражавајући наду да грађани САД знају колико је захвалан на привилегији да буде њихов председник. Бајдену су се у Овалној соби при обраћању нацији придружили прва дама Џил Бајден и други чланови његове породице, укључујући његовог сина Хантера Бајдена.

Председник САД Џозеф Бајден одлучио је да се повуче из трке за реизбор на предстојећим председничким изборима у САД пошто му је дијагностикован ковид.

БОНУС ВИДЕО: