Дуваће слаб и умерен ветар, на истоку земље и јак северозападни. Најнижа температура биће од 13 степени до 19, а највиша од 29 до 31 степен, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

У Београду ће бити претежно сунчано уз умерену дневну облачност. Најнижа температура биће од 16 степени до 18, а највиша око 30 степени.

Када је реч о УВ индексу, у већини места је означен бројем седам, што значи да је ниво зрачења висок. Најкритичније је у Сомбору, Лозници, Сремској Митровици, Ваљеву, Врању, Црном Врху, Златибору и Призрену, где је УВ индекс обележен бројем осам што значи да је зрачење врло високо. Најнижа вредност УВ индекса данас је у Вршцу и Димитровграду и обележена је бројем шест.

Фото: РХМЗ

 

 

Потребно је избегавати излагање директном сунцу у периоду од 10 до 16 часова. Треба користити препарате са заштитним фактором у свим временским условима, у свакој сезони. Препоручљиво је користити фактор заштите од сунца СПФ-30 и више, који штити од УВА и УВБ зрачења.

За викенд се очекује топлије време, у суботу ће бити од 30 до 34 степена, а у неделју од 32 до 37 степени.

У суботу ће због високих температура на снази бити жути метео аларм на територији целе Србије.

Неделја ће бити најтоплији дан у већини крајева, а понеделјак на југу и истоку Србије, најавио је РХМЗ.

До краја јула и почетком августа наставиће се период топлог и углавном сувог времена уз максималне температуре од 30 до 35 степени.

(Курир)