Спавање у великој мери утиче на квалитет живота и на то како се осећамо током дана, зато је веома важно да сан буде здрав и да делује исцељујуће на организам.

Већина људи не размишља превише о положају у којем спава, али лекари упозоравају како би спавање у погрешном положају могло да утиче на квалитет нашег сна и да створи проблеме с леђима или кичмом, преноси Бест Лифе.

Наиме, они тврде како је спавање на стомаку најгори положај за нашу кичму.

Иако је многим људима управо овај положај приликом спавања најдражи и најудобнији, може да доведе до непријатног савијања леђа у сну, стављајући додатни притисак на нашу кичму.

"Овај положај ставља највећи притисак на мишиће и зглобове ваше кичме, јер изравнава природну кривуљу ваше кичме", објашњавају лекари Рејмонд Џонатан Хах и Кристофер Орнелас.

"Спавање на стомаку, такође, доводи до тога да спавате с вратом окренутим на страну, што може узроковати неугодне болове у врату и горњем делу леђа након буђења."

Уместо спавања на стомаку, они као најздравију опцију предлажу положај на леђима.

У наставку вам дајемо неколико предлога како да унапредите квалитет сна.

Лезите раније

Иако се чини очигледним, о важности ранијег одласка у кревет неопходно је редовно говорити. Ако останете дуже будни, мања је вероватноћа да ћете се пробудити рано осећајући се разбуђено. Крис Брентнер, сертификовани тренер за спавање, препоручује одлазак у кревет барем седам и по сати пре него што планирате да се пробудите:"Не само да то помаже да испуните довољну сатницу сна већ помаже да се пробудите у правом тренутку током циклуса сна".

Изађите на сунце!

Отворите све прозоре или изађите што пре можете јер светло даје сигнале вашем телу да је време за буђење. "То помаже у поновном постављању циркадијанског ритма и омогућава да се осетите будним", говори Брантнер.

Испланирајте обавезе рано ујутро

Ако имате потешкоћа да се мотивишете да устанете, натерајте се ранојутарњим плановима:"Ако немате добар разлог за устајање из кревета, постоји могућност да једноставно нећете, али ако направите унапред план за дан који следи и узмете у обзир све околности, постоји већа вероватноћа да ћете пожелети да започнете дан с позитивним начином размишљања", каже Бејк.

Будите се сваког дана у исто време

Што су ваше навике доследније, то ће се ваше тело боље навићи на њих. "Одлазак у кревет и буђење у исто време сваког дана помаже у регулисању унутрашњег сата нашег организма што олакшава да увече заспите и природно се пробудите ујутро", каже Мартин Равлс-Михен,директор фирме за технологију спавања.

БОНУС ВИДЕО