Мађарски премијер Виктор Орбан такође се огласио помирљивим тоном уочи разговора у Будимпешти, рекавши да Мађарска поштује француског лидера и подржава намеру Макрона да ЕУ учини самодовољнијом у одбрани, нуклеарној енергији и пољопривреди, пренео је Ројтерс.


Париз и Будимпешта су у сукобу око неколико питања међу којима се истиче оно правима ЛГБТ особа, али и око владавине закона и демократских стандарда.

Макрон жели да и друге државе ЕУ подрже приоритете које је поставио за шестомесечно председавање Француске европским блоком које почиње у јануару, а међу њима је и боља заштита и контрола граница ЕУ.

- Однос Мађарске према председнику Макрону је пун поштовања. Француска је дом енциклопедиста, они су најбољи када је реч о дефиницијама, тако да прихватамо њихове дефиниције: оно што смо у последње време чули од господина председника је да смо политички противници, али да смо истовремено и Европски партнери - изјавио је Орбан уочи разговора са француским лидером.

Упркос помирљивом тону двојице лидера, Макрон је Орбану послао специфичну поруку тиме што је посету Будимпешти започео полагањем венца на гроб Ањес Хелер, мађарске филозофкиње која се супротстављала Орбану.

Такође се очекује да ће се Макрон касније данас састати са лидерима опозиционог савеза који би требало да изазове Орбана на изборима следеће године, а присуствоваће и састанку Вишеградске групе на којем ће учествовати лидери Мађарске, Пољске, Чешке Републике и Словачке.

Мађарска влада је данас саопштила да се сложила са Француском о неколико питања која су од стратешког значаја за европску будућност.

У видео снимку објављеном на његовој Фејсбук страници, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто такође је окарактерисао две земље ЕУ и као партнере и као противнике.

- Такође се слажемо о важности заштите спољних граница ЕУ - рекао је Сијарто неколико дана након што је Макрон поручио да је заштита и контрола граница ЕУ један од главних циљева Француске.

Макрон и Орбан не слажу се по питању миграција, права ЛГБТ популације и критика Европске комисије на рачун Мађарске због демократских стандарда и владавине права, а председник Француске је раније позвао на "културну борбу" са Мађарском и неким њеним суседима који, како је рекао, штете кохезији ЕУ.

Област о којој су двојица лидера сагласна је да се изврши притисак на ЕУ да промовише нуклеарну енергију и призна је као зелену инвестицију.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".