Шест водец́их онколога и двоје медицинских техничара, током своје последње године специјализације, били су на путу из свог родног града Каскавела на конференцију о раку у Сао Паулу, када се двомоторни турбоелисни лет АТР 72-500 компаније ВоеПасс Аирлине срушио у петак у 13.30 часова по локалном времену.

"Нажалост, примили смо веома тужну вест, и можемо да потврдимо смрт осам лекара. Они су ишли на онколошку конференцију. То су били људи који су своје животе посветили спасавању других", рекао је Едуардо Баптистела из Регионалног медицинског савета.

Нека од имена лекара почела су да се појављују синоц́, укључујуц́и радиолога Леонела Фереиру, педијатријског стручњака за рак Сару Стелу и Силвију Осаки. Портпарол онколошке болнице у Каскавелу потврдио је да су умрле две докторке, специјализанти клиничке онкологије: Аријана Рисо (28) и Маријана Белим (29).

„Нема речи да изразимо тугу коју осец́амо суочени са овом великом трагедијом“, саопштила је болница.

Едуардо Баптистела је рекао да је заправо 15 лекара требало да крене авионом који је касније одвео путнике у смрт, али је њих седморо одлучило да на пут крене ранијим летом.

Авион 2283 компаније ВоеПас срушио се 80 километара северозападно од Сао Паула на лету до градског међународног аеродрома Гуаруљос. Авион је био на висини од 5.000 километара када је ушао у 'спирал смрти' и пао на земљу за педесет секунди. Авиокомпанија потврдила да је десет људи који су чекали на погрешној капији за укрцавање у Каскавелу чудом пропустило лет.

https://www.tiktok.com/@canaldanoticia/video/7401271920907324678?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7379932361327461894

Екипе хитне помоц́и у суботу су потврдиле да су пронашле посмртне остатке свих 62 жртве, укључујуц́и и несталу особу која је касније откривена у авиону. Тела вец́ине жртава (34 мушкарца и 28 жена) пребачена су у полицијску мртвачницу Сао Паула ради идентификације.

Међу жртвама су четири особе са двојним држављанством, три Венецуеланца и једна Португалка.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: