Др Родољуб Ристић изјавио је недавно да се у само два дана јавило петоро младих људи са тешким срчаним проблемима.

- Морам да кажем да смо моје колеге и ја изненађени бројем. Ово је сада свакодневно да долазе млади тридесетих година - 35, 36 који имају бол у грудима, стезање, ангиозни бол и да код њих констатујемо ангину пекторис. Ово је врло озбиљна тема и чињеница је да све већи број младих има овај проблем - каже др Ристић.

Седе код куће, пуше

Јако је битно узети анамнезу тим особама и обратити пажњу како он живи.

- Обично раде од куће, пуше паклу цигара дневно, некад и више плус вишак телесне тежине. Сумирано, имамо седење, пушење цео дан и стресове - каже др Ристић и додаје:

- Човек који је скоро имао инфаркт каже да је имао страшан стрес са људима из корпорације за коју ради, да је дошло до сукоба мишљења и толико се изнервирао да је осетио бол у грудима први пут - испричао је др Ристић.

Како наводи, важно је обратити пажњу и на генетику.

- Ако имамо младог човека коме прети опасност да добије инфаркт морамо урадити преглед, ултразвук, холтер, видети шта се догађа када он хода. Ако има повишен притисак, постоји други апарат који мери притисак, уради се и текст оптерећења, и тек када све то прође без промена можемо да му кажемо - довиђења, завршили смо. Уколико се то све не уради, направили смо пропуст и могућу грешку - каже др Ристић.

Фото: Shutterstock

 

Задржавање воде и проблеми са срцем

Др Родољуб Ристић специјалиста интерниста кардиолог истиче да задржавање течности у организму може бити утицај различитих фактора, али веома често то буде и показатељ срчаних проблема.

- Постоји више разлога зашто ноге отичу, али пацијенти најчешће долазе када се примете отоке на ногама и то на обе потколенице. У почетку се отоци јављају увече, када људи треба да легну, затим полако нестају, да би се ујутру све више и више јављали. И то је један од разлога зашто се пацијенти обраћају кардиологу - каже др Ристић.

Поред отока, важно је напоменути и да ли има неких других тегоба, попут стезања и бола у грудима.

- Тај оток на ногама мора да буде од стране кардиолога врло прецизно дефинисан да ли је срчаног порекла, ако јесте, шта је изазвало да срце прави проблем. Један од највећих фактора за настајање отока, тј. обољење срца и срчане слабост јесте повишен крвни притисак. Њега морате држати под контролом и адекватно лечити - каже др Ристић.

До срчане слабости долази и због:

  • метаболичких поремећаја
  • повишене гликемије у крви
  • неуредног начина живота (пушење, стрес, адреналин).

Уз то веома битну улогу игра и генетски фактор, истиче др Ристић.

(Прва ТВ)

БОНУС ВИДЕО: