Њих двоје волели су се пуних 35 година, а због љубави је Мира прозвана издајицом.

Мирина и Горанова љубав започела је средином 80-их година. Упознали су се на једном наступу групе Le Cinema, у којој је певала. Од тог момента Мира почиње да живи на релацији Заграб-Београд.

- Попео се на јарбол брода који нас је возио од Хвара до Виса. Гледајући га како се једном руком држи на том неописиво високом јарболу, схватила сам да је то човек који се не боји. Коначно, рекла сам у себи. Моји дотадашњи сусрети са особама супротног пола углавном су били сусрети с потпуно испрепаданим мушкарцима - испричала је Мира својевремено.

Иако рођени Загрепчанин, Гајић је живео и радио у Београду. Убрзо су дошле деведесете, а са њима и националистичке тензије и рат. Мира је добила епитет издајице која је наклоњена Србији, од стране хрватских медија. Мири је одузет бакин стан, добила је отказ у Хрватском народном позоришту, а уз све то стизале су јој и претње смрћу, којих је у појединим данима било и педесетак.

Фото: Предраг Митић

 

Спаковала је кофере и 1991. се прво преселила у Београд, да би потом заједно, након што су продали аутомобил, отишли у Америку да започну нови, срећнији живот.

Велика подршка била јој је Милена Дравић, која јој је обезбедила контакте. Мира је у почетку радила као конобарица, продавачица, док је Горан Гајић снимао, рестурирао фотографије, радио ЦД за једну јапанску банку, био достављач, монтажер....

- Горан је носио фрижидере на шести спрат по њујоршким зградама, а ја сам испробавала разне послове. Емиграција значи ‘од некога према никоме’, ти заправо губиш свој идентитет и онда га полако мораш поново стварати - изјавила је једном приликом.

Занимљиво је то да је Горан Гајић пре него је постао редитељ био новинар Полета и сарадник Старта, оснивач Веселе телевизије, аутор документарца о Laibach-у.

Фото: Анђела Стевановић

 

- Кад смо дошли у Америку, ни Мира ни ја нисмо имали јасну идеју шта ћемо са собом. Али схватили смо да морамо да почнемо да живимо, што је у нашим професијама, због огромне конкуренције, тамо прилично тешко. Чињеница да сам у џепу имао диплому редитеља никад никоме ништа није значила, осим мојој мами, а поготово не у Америци, где за диплому питају вероватно само лекаре - рекао је једном приликом Горан.

Одлазак у Америку био је велики ударац за њих двоје, али су били упорни у намери да истрају на другом континенту.

- Одлука није била нагла, него рационална и добро промишљена. Знали смо да се нећемо моћи носити с тим хаосом и том количином мржње. Није нам пало на памет да останемо ни у Хрватској ни у Србији, где сам живео од студентских дана. Отишли смо јер смо покушавали да сачувамо здрав разум. Све оно што се догодило с Миром, отказ у позоришту, медијски линч, била је не кап која је прелила чашу, него водопад - открио је Горан својевремено.

Годину дана касније Мира је добила улогу у серији ‘Babylon 5’, а пар се преселио у Лос Анђелес, где су се 1998. венчали, а потом добили и сина Марка Лава.

- Горан и ја нисмо имали традиционално венчање, све смо то презрели у то доба као малограђанштину, али неки пут ми је ипак мало жао што сам, ето, у свом животу пропустила венчаницу - искрена је била Мира.

БОНУС ВИДЕО: