Самир Рамовић се огласио након што је откривено да је остао без оба бубрега.

 

 

Рамовић је у својој потресној исповести открио детаље здравственог стања и том приликом замолио све за помоћ.

- У питању је инсуфијенција бубрега у поодмаклој фази. Тренутно ми оба бубрега, како кажу доктори, раде са свега десет одсто капацитета - почиње причу Рамовић и открива да су проблеми са бубрегом почели у детињству:

- Функција бубрега је оштећена још давно, када сам имао шест година имао сам проблем - бактерију. Попио сам неку воду коју није требало. Тада ми је рађена биопсија бубрега, био сам на одређеној терапији. Касније се опет јавио проблем, у осмом разреду основне школе. Тада сам такође био на терапији, поново је рађена биопсија, исти проблем. После те терапије је функција бубрега била оштећена, али није било драстичног одступања од уредне функције, можда су неки параметри били мало повишени, губио сам беланчевине у урину... 2009. сам имао упалу, јер сам тренирао фудбал - прича задругар и додаје:

ФОТО: Ата М.М.

 

- Тада је почео да ми креатинин иде на горе. Ако је горња граница за одраслу особу 120, мени је тада отишао на 130, па на 140, 150... Пре уласка у ријалити ми је био око 200. Када сам изашао и поновио налазе, видео сам да ми је функција бубрега нагло опала, тај креатинин ми је отишао на 600 и нешто, уреа на 32, а до 10 мислим да је граница нормале. Одмах сам био спреман за дијализу, али сам добио одређене лекове. После две недеље сам поновио налазе, уреа је кренула да пада, самим тим сам одмах избегао дијализу, да не дође одмах до тога, али ми је доктор одмах предложио да нађем кардиохирурга, да ми уграде у руци шта треба, да будем спреман за дијализу. Према њиховим предвиђањима, јако брзо ће, најкасније до Нове године, ипак доћи до дијализе. Требало би да се уради трансплатација бубрега, да не дође до дијализе.

Потребна трансплатација бубрега

Самир додаје да би најбоље било да оде на трансплатацију бубрега.

 - Човек кад крене на дијализу, мења му се начин живота сто одсто, сваког другог дана је у болници од четири до шест сати. Већ сада ми прети опасност од оштећења других органа, као што је, рецимо, коштана срж, кости, проблеми са желуцем... Од лекара сам добио 5-6 лекова које пијем свакодневно, да бих сачувао те друге органе. Параметри показују да иде ка томе, да постоји могућност да се то негативно организује на друге органе. Препоручена ми је трансплатација бубрега, што пре, да не буде касно, док не дође до трајног оштећења других органа. Ако дође до тога, онда нема трансплатације, већ је човек на дијализи до краја живота, долази до одређених компликација и лошег исхода.

ФОТО: Ата М.М.

 

- Ја сам Б позитивна крвна група, долази у обзир Б група, небитно који је РХ фактор, као и нулта група. Особе које припадају некој од ових крвних група би могле да ми буду потенцијални донори - објашњава Самир.

Ријалити учесник осврнуо се и на финансије, будући да се друштвеним мрежама шири и апел за скупљање новца за лечење.

- Видим, нуде се људи и новац да дају... Не знам колико кошта та трансплатација, зависи од државе у којој се ради. Велика је то сума, може бити од 40.000 до 100.000 евра, зависи где се ради. Предузео сам неке кораке, дао сам свој стан у Београду на продају, да бих био сигуран да ћу имати новац уколико нађем некога ко би могао да буде донор. У овој ситуацији све добро дође. Планови за будућност су ми се пореметили, у смислу музике и зараде... Има ту свакаквих компликација, данас сам сазнао да у Турској се подразумева да донор може бити једино крвни сродник, јер све мимо тога не признају због потенцијалне злоупотребе, трговине органима... Чуо сам и за случајеве где се јаве донори, пристану на све, одраде све анализе, плати се све и онда одустану у задњем трену.

 


Отац му може бити потенцијални донор али, како кажу доктори, то није најсрећније решење.

- Он је крвна група као што сам ја, спреман је одмах да ми да бубрег, као што каже, да одемо одмах на операцијски сто, да запевамо и да се веселимо. Међутим, он има 67 година, а доктор је рекао да након 65. бубрезима нагло опада квалитет, функција... Треба додатне анализе да одради, има висок крвни притисак, тако да нисам сигуран да ли ће бити адекватан донор, да ли је то најбоља опција.

- Кроз живот сам дуго, као тинејџер, безбрижно живео, а онда ме је задесио велики животни проблем, знате да моја деца имају аутизам. Ту је борба непрестана. Након овог сазнања о мојим бубрезима запитао сам се да ли је могуће да опет имам овако велики проблем, али ту сам, што каже Његош:"Свему сам наредан". Човек не може када се осами да не размишља о томе, да га то не погађа, да се не запита да ли ће све то успети да преброди, размишљам о деци, о будућности... Доста ми значи моја смиреност коју сам кроз стекао последњих година, откад се боримо с аутизмом деце. Научио сам да будем сталожен, није лако, али борим се. Желим да се вратим на свој пут и будем уз своју децу, вратим се музици... - каже Самир, ком су у овим тешким тренуцима велика подршка бивши цимери из "Елите".

- Пријатно сам изненађен, искрено. Кроз живот идем с добром намером, тако су ми они сад и вратили... Не боли ме ништа, па немам осећај да се мени нешто дешава, али ово није мали проблем. Видим да имају свест о томе и хвала свима, стварно. На страну ријалити и све, али видим да, када су овакве ствари у питању, да сви то стављају по страни. Нисам имао велике конфликте тамо, али видим да су сви спремни да помогну на било који начин, нуде се, ту су.

Ало!/Пинк