Издавање возачких дозвола за категорије Ц, ЦЕ, Д1, Д1Е, Д и ДЕ постало је строже, јер је сада, поред положеног возачког испита, неопходно приложити и сертификат о стручној компетентности.

Овај сертификат потврђује да возач поседује почетну квалификацију која је потребна за управљање возилима ових категорија.

Александра Маглић Зделар, мајор полиције и шеф Одсека за управне послове Полицијске управе у Сремској Митровици, данас је појаснила нове прописе везане за издавање ових дозвола. Према њеним речима, лица која су положила возачке испите за наведене категорије, а нису у образовном профилу возача моторних возила нити су припадници Министарства унутрашњих послова или Војске Србије, морају приликом подношења захтева за издавање возачке дозволе приложити и сертификат о стручној компетентности, који издаје Агенција за безбедност саобраћаја.

- Приликом издавања возачких дозвола овим лицима, у дозволу се обавезно уписује код 102, који значи да она важи само на територији Републике Србије - нагласила је Маглић Зделар.

Законом о безбедности саобраћаја на путевима и Правилником о возачким дозволама прописани су старосни услови за добијање дозвола: 21 година за категорије Ц, ЦЕ, Д1 и Д1Е, и 24 године за категорије Д и ДЕ.

Међутим, постоје изузеци који омогућавају добијање дозволе са сниженим старосним условима. Ученици средњих школа профила возача моторних возила могу добити дозволу за категорије Ц и ЦЕ са 18 година, док припадници МУП-а и војни кадрови могу добити дозволу за категорије Ц, ЦЕ, Д1 и Д1Е са 18 година, за Д и ДЕ са 21 годином, и за категорију А са 19 година, уз обавезан код 101. Лица која поседују сертификат о стручној компетентности могу добити дозволу за категорије Ц, ЦЕ, Д1 и Д1Е са 18 година, а за категорије Д и ДЕ са 21 годином, уз уписивање кода 102.

Подсећамо да се возачке дозволе издају у складу са законским старосним условима, без обзира на тренутак када је лице положило возачки испит.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: