"Схватају да не могу да издрже дебату да ли је нешто уставно или није уставно. То нема никакве везе са процесима покренутим у Републици Српској и нико у Српској није рекао да ће урадити нешто насилно, нити се то ради", поручио је Додик, пренела је РТРС.

Поручио је да је савршено јасно и размљиво да, како је навео, "БиХ нема без Срба у њој и Републике Српске као саставног дела".

Додао је да је и амбасадорки Немачке у БиХ Маргрет Убер рекао да њега не обавезује ништа што говоре немачки званичници и да не може да спречи увођење санкција.

"Нису мене изабрали Немци, изабрао ме је мој народ. Ако ви уведете санкције, нико од Немаца неће моћи да разговара са нама, ни са једним начелником, ни са једним функционером из владајуће гарнитуре", рекао је Додик.

Говорећи о позиву Савета Европе на уставну и изборну реформу у БиХ, Додик је рекао да Савет овим позивом, али одбијањем захтева Хрватске да се спомене конститутивност и легитимно представљање, показује ко руши концепт БиХ.

"Ако у Уставу, у члану један, пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и ако неко са стране покушава да то дерогира, онда се меша у унутрашње ствари, па таман то био Савет Европе", рекао је Додик.

Он је навео да је позиција Хрвата у БиХ и Хрватске, у погледу питања конститутивности, иста као српска позиција, те да у БиХ нема ниједног решења без тога.

Додик је навео да је имао састанке са представницима Квинте и неким другима и да им је рекао да они имају мандате, након којих одлазе, а да "ми остајемо да живимо овде и да нам не могу давати решења".

Додик је рекао да странци траже безусловни повратак представника Републике Српске у Парламентарну скупштину БиХ и стављање на дневни ред закона који је наметнуо високи представник Валентин Инцко, а да никакве понуде у том смислу нема.

"Рекли смо - повуците Инцково решење, па ћемо разговарати. Они не дозвољавају да им се ишта каже", рекао је Додик