Награда је установљена 2017. године када је Милорад Мандић изненада преминуо. 

Заједничким снагама су је основали "Цонтраст Студиос" и компанија "Рингиер Србија", у сарадњи са Удружењем филмских глумаца Србије, а на предлог глумца, сценаристе и редитеља Радоша Бајића и као таква се, већ традиционално, додељује на Филмским сусретима у Нишу за најбоље глумачко комедиографско остварење у домаћем филму током једне године.

Фото: Принтскрин/Инстаграм/sloboda-micalovic-boba

 

О томе ко ће добити награду, одлуку доноси стручни жири на чијем је чему Анастасија Ања Мандић: 

- Имам потребу да се захвалим што се чувате сећање на тако великог глумца, на тако доброг човека- почела је причу за "Блиц" а потом се присетила како је изгледало њено познанство са глумцем: 

- Мој први сусрет са Мандом је био у Лексовцу када сам има девет година у емисији “С оне стране дуге”. Од великог броја деце, Манда је извукао баш мене и тада започиње наше заједничко путовање. Љубав према Манди се родила доста раније. Он је био херој мог детињства, а онда смо постали колеге, а затим и добри пријатељи. Могло би се рећи до последњег даха. Ова награда коју “Цонтраст Студиос” мени додељује је најзначајнија коју сам до сада добила- рекла је емотивно Слобода, па наставила:

Фото: Принтскрин/Инстаграм/sloboda-micalovic-boba

 

- Али када се осврнем, леурати који су на том списку, који су имали ту срећу, част и привилегију да имају у својој колекцији награду Милорад Мандић Манда, заиста је пажљиво бирана. Јако ми је потресно да говорим у прошлом времену о свом хероју, али са друге стране сам срећна што сам имала ту част, привилегију да делим сцену с њим, кадар, лепе тренутке, рођења деце, рођендане, премијере, све до његовог последњег тренутка на сцени.

Мићаловићева истиче да се труди да из године у годину покушава да буде све боља и боља на глумачком пољу: 

- Ја као глумица успевам да напредујем и заправо прелазим у један други зрелији период- истакла је Слобода, коју ове јесени и зиме очекују многи пројекти.

- Што се тиче мојих будућих радова тренутно снимам "Убице мог оца 7". Завршила сам "Константиново раскршће", потом ме очекује веома занимљив филм у фебруару, позоришна сезона у ЈДП. Осим матичног позоришта играм у Нарадном, Звездари, Театру на брду. Издвојила бих представе "Пучина", "Алиса у земљи страхова", "Ватре", "Сореле" која је већ култна, али и “Дечје повреде” са Вуком Костићем која је на крају сезоне проглашена у три нај представе које треба погледати у Београду- рекла је она.

Фото: Принтскрин/Инстаграм/sloboda-micalovic-boba

 

Глумица Слобода Мићаловић се присетила питања које јој је старији колега поставио када је имала само девет година:

- Он је мене тад давно питао: "Јеси ли се заљубишка?", ја сам тада одговорила да јесам, али сам тек касније схватила колико је то питање било велико, озбиљно. Ево, да кажем, јесам, заљубишка сам у уметност, због тебе, у добре људе, у рад, у ишчекивање, у падове, успоне! Није довољно бити само добар глумац, већ и добар човек и добар глумац - навела је она, уз овације Слобода.

БОНУС ВИДЕО: