Црквени календар за септембар месец.

Свети мученик Агатоник

Српска православна црква и верници 4. септембра обележавају Светог Агатоника, мученика који је због хришћанске вере коју је јавно исповедао, кажњен одсецањем главе 304. године. Народ каже да на дан Светог Агатоника "ваља" трговати, па се и по вашарима окупи велики број купаца и продаваца са разном робом. Верује се да је ово време за сусрете и обнову пријатељства како би сви у миру и благостању ушли у зиму.

Свети мученици Адријан и Наталија

Српска православна црква и њени верници 8. септембра славе Свете мученике Адријана и Наталију. Свети мученици Адријан и Наталија били су муж и жена, обоје племенитог и богатог рода из Никомидије. Адријан је био начелник у војводству и незнабожац, док је Наталија била потајна хришћанка. Обоје су били млади, а пре мучеништва живели су 13 месеци у браку.

Усековање главе Светог Јована Крститеља

Српска православна црква и верници 11. септембра обележавају Усековање главе светог Јована Крститеља. Дан Усековања хришћани проводе у молитви, уздржавању и строгом посту. Не једе се и не пије ништа што је црвено, јер је то боја проливене крви. Тога дана нема никаквог славља, нити се у руке узима нож, у знак сећања на страдање Јованово.

Пренос моштију Светог Александра Невског

Српска православна црква и верници 12. септембра обележавају празник Пренос моштију светог Александра Невског. О чудима Александра Невског постоје многе легенде. Зато се верује да свако ко има неког болесног или "слабог" у породици, мора ујутру отићи у цркву, упалити свећу и помолити се овом чудотворцу, а да ће он свакоме ко му се искреном молитвом обрати, помоћи.

Преподобни Симеон Столпник

Српска православна црква и њени верници 15. септембра обележавају дан посвећен Светом Симеону Столпнику. Сматра се првим столпником у хришћанству и великим чудотворцем. СПЦ исти дан обележава и почетак нове црквене године. У историји хришћанства, годину треба почети у септембру у славу Светог цара Константина, рођеног у Нишу.

Рођење Пресвете Богородице - Мала Госпојина

Српска православна црква и њени верници прославиће 21. септембра Рођење Пресвете Богородице - Малу Госпојину, један од највећих хришћанских празника. На Малу Госпојину слави се успомена на дан када је у Назарету у дому Јоакима и Ане рођена Света Девица Марија. На Малу Госпојину, исто као и на Велику Госпојину, према народном веровању, постоје и одређене "забране". Жене тако не би требало да спремају кућу, перу веш и обављају друге сличне послове. Постоји веровање да на Малу Госпојину ништа не треба радити од послова који се раде рукама.

Свети Јоаким и Ана

Свети праведници Јоаким и Ана били су, према хришћанској традицији, родитељи девице Марије, Исусове мајке. Српска православна црква празнује их 22. септембра, а овај дан прати и једна леп обичај на који не би ваљало заборавити. Свако ко може да помогне другоме треба да припази и да милостињу не даје с гордошћу, него са мишљу да је онај коме се даје милостиња бољи од нас.

Крстовдан

Српска православна црква и њени верници 27. септембра обележавају Крстовдан. Ово је дан када је пронађен Часни крст на којем је разапет Исус Христ. У православном календару он је означен црвеним словом и тај дан би требало и да се пости. Овај празник још се зове и Воздвижење Часног крста

БОНУС ВИДЕО: