„Умро је друго Тито“, биле су речи главног спикера Телевизије Београд Миодраг Здравковић које су одјекнуле широм бивше Југославије! А тек 36 година касније лекар Миломир Станковић је открио које су биле последње речи човека који је 35 година био на позицији председника и то огромне државе.

Од чега је све боловао Јосип Броз Тито?

Дугогодишњи лидер Југославије, боловао је од неколико здравствених проблема током свог живота, посебно у каснијим годинама. Његово стање се нагло погоршало током 1970-их.
Наиме, Тито је имао проблема са срцем, укључујући висок крвни притисак и атеросклерозу (отврдњавање артерија). Током година, његово срце је постајало све слабије.

Такође, боловао је и од дијабетеса, што је додатно компликовало његово здравствено стање. Посебно је изазивао проблеме са циркулацијом, што је довело до појаве гангрене у ногама.

У јануару 1980. године, ампутација леве нога због гангрене била је неопходна, како би се зауставило ширење инфекције. Међутим, његово здравље је након тога озбиљно нарушено.

Након ампутације, Титу је здравље наставило да се погоршава. На крају је преминуо 4. маја 1980. године у Љубљани, тадашњој Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, у 88. години живота. Његова смрт је изазвала велику жалост широм Југославије, а сахрана је била једна од највећих државних церемонија икада одржаних, са присуством преко 200 светских лидера.

Доктор открио све тајне око Титове смрти

Доктор Миломир Станковић у то време био је млад доктор смештен на дужност дежурног лекара поред Титове постеље. Задатак му је био да записује – дијагнозе, прогнозе лекара, терапије које председник узима. Преминуо је у децембру 2019. године као један од последњих сведока последњих дана југословенског маршала.

О догађајима којима је сведочио први пут је проговорио у књизи “Тито између живота и смрти” објављеној тек 2016. а о својим сећањима причао је и у емисији Мире Адање Полак на РТС-у.

Управо седећи поред Титовог болничког кревета доктор Станковић је чуо и последње речи Јосипа Броза.

– Кад је видео да је све пропало његове последње речи су биле: “Шта све ово треба да значи!” Е сад, да ли се то односило на неке одлуке које је доносио или на лекаре који су му обећавали да ће терапија успети, не знам… Средином фебруара 1980. Тито већ није могао да говори и до краја живота је био у вештачкој коми – испричао је доктор Станковић и додао да се равна линија појавила 4. маја у 15.05.

Следећег дана, 5. маја, Плавим возом из Љубљане у Београд је, у послеподневним часовима, стигао ковчег са посмртним остацима Јосипа Броза. Тог и наредних дана, грађани су у мимоходу одавали почаст југословенском шефу државе пролазећи поред његовог ковчега у сали Скупштине Југославије.

БОНУС ВИДЕО