Јела од јаја садрже многе витамине, минерале и хранљиве материје потребне нашем телу. На пример, кокошија јаја садрже доста протеина који се лако варе, а немају угљених хидрата.
Према истраживању научника с Универзитета у Тексасу, јаја могу бити део готово сваке исхране, ако особа није алергична на њих.
Јаја пржена на уљу не сматрају се здравим јелом, поготово ако их превише пржите. Таква храна повећава ниво холестерола у крви. Што више пржите јаја, то ће садржати више канцерогених и других штетних материја.
Кувана јаја су здравија, али што их дуже кувате, она ће имати мање хранљивих материја. Ако након гуљења љуске на жуманцу остане зелени траг, то значи да је јаје изгубило многе важне микроелементе.
Зато је најбоље јести кајгану, која се најчешће припрема без уља или на мало маслиновог уља.