- До четвртка максимална температура биће од 31 до 36, а од петка од 30 до 33 степена. У већини места биће претежно сунчано, а средином дана и после подне (уз локални развој облачности) очекује се и веома ретка (изолована) појава краткотрајне кише или пљуска с грмљавином у планинским пределима - најавио је РХМЗ, а на свом сајту је објавио и сезонску прогнозу до фебруара 2025. године.

У сезонској прогнози стоји да ће септембар у већем делу наше земље бити топлији и сувљи, а да ће у западној Србији, Мачви и Војводини бити топлији и просечно влажан.

Наставак касног лета у првој половини септембра

- Средња минимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за 0.5 степени до 1.0 степен у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност септембарске средње минималне температуре ваздуха око 14.1 степен. Средња максимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 1.0 до 2.0 степена у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 24.9 степени. У већем делу Србије месечна сума падавина током септембра биће за испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку за 5 мм до 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек, а у Западној Србији, Мачви и Војводини задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима до 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 45 мм.

Према најави РХМЗ октобар ће у већем делу Србије бити топлији и сувљи, а у Војводини и Мачви топлији и просечно влажан. Наредног месеца чека нас и михољско лето.

Фото: Shutterstock

 

- Средња минимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за 1.0 до 2.0 степена у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха око 10.6 степени. Средња максимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 1.0 до 2.0 степена у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност у односу на вишегодишњи. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током октобра биће око 19.8 степени - наводи РХМЗ и додаје:

- У већем делу Србије месечна сума падавина током октобра биће испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку за 5 мм до 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини и Мачви задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима до 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек.У Београду и широј околини октобарска сума падавина износиће око 40 мм.

Топлији и мало влажнији новембар

- Средња минимална температура ваздуха у новембру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за 0.5 до 1.5 степена у односу на вишегодишњи просек.У Београду и широј околини предвиђа се вредност новембарске средње минималне температуре ваздуха око 5.5 степени. Средња максимална температура ваздуха у новембру биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.5 до 1.5 степени у односу на вишегодишњи просек - пише РХМЗ и додаје:

- У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током новембра биће око 12.7. У целој Србији месечна сума падавина током новембра биће мало изнад вишегодишњег просека са вредностима у просеку за 5 мм до 10 мм вишим у односу на вишегодишњи просек.У Београду и широј околини новембарска сума падавина износиће око 49 мм.

РХМЗ наводи и да ће децембар бити блажи и просечно влажан.

- Средња минимална температура ваздуха у децембру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за 0.5 до 1.5 у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност децембарске средње минималне температуре ваздуха око 1.5. Средња максимална температура ваздуха у децембру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 0.5 до 1.5 степени у односу на вишегодишњи. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током децембра биће око 7.7. Месечна сума падавина током децембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима до 5 мм вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини децембарска сума падавина износиће око 45 мм.

Блажи и просечно влажан јануар

РХМЗ наглашава да су у трећој декади јануара могући умерени до јаки јутарњи мразеви.

- Средња минимална температура ваздуха у јануару задржаваће се у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша до 0.4 у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јануарске средње минималне температуре ваздуха око -0.1. Средња максимална температура ваздуха у јануару биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим око 0.5 до 1.0 у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јануара биће око 5.6. У целој Србији месечна сума падавина током јануара задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима до 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јануарска сума падавина износиће око 46 мм.

Што се тиче фебруара чека нас "блажи и просечно влажан фебруар, а према најави РХМЗ у првој половини месеца могући су умерени јутарњи мразеви.

Фото:Профимедиа

 

- Средња минимална температура ваздуха у фебруару биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за 0.5 до 1.0 степен у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност фебруарске средње минималне температуре ваздуха око 2.3. Средња максимална температура ваздуха у фебруару биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 0.5 до 1.0 степен у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током фебруара биће око 8.7 степени. Месечна сума падавина током фебруара биће у границама вишегодишњег просека са вредностима до 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини фебруарска сума падавина износиће око 40 мм.

БОНУС ВИДЕО: