Дневна рутина и навике имају значајан утицај на здравље људи. И оно што једемо и пијемо је важно за наше тело. Ако вам је стало до здравља срца и дугог живота, упознајте се са списком напитака које вреди пити од самог почетка јутра. Кардиолог открива шта је најбоље пити ујутру. Стручњаци препоручују да водите рачуна о питањима као што су адекватан сан, здрава, уравнотежена исхрана и пажљив одабир течности које пијете.

Анализирајући статистику умрлих, може се видети да је скоро половина њих последица кардиоваскуларних болести, нарочито у Србији. Међутим, постоји неколико начина које су потврдили стручњаци, а који могу да смање ризик од настанка срчаних проблема. Кардиолог др Меријел Џесап, директорка Америчког удружења за срце, препоручује да рано ујутру свом телу дајете вредна пића која ће подржати правилно функционисање срца.

Листа пића које препоручује кардиолог за здраво срце

Нико се вероватно неће изненадити да је прво пиће које се помиње на листи најкориснијих пића за срце - вода. Она игра изузетно важне улоге, укључујући утицај на:

  • ефикасан транспорт кисеоника кроз артерије
  • варење и апсорпцију хранљивих материја
  • одржавање одговарајуће телесне температуре
  • ослобађање од штетних токсина и отпада

Прва ствар коју треба да урадите након буђења је да попијете чашу негазиране воде. Поред обичне воде, др Маријел Џесап наводи неколико других пића која ће вам, ако их попијете, помоћи да заправо водите рачуна о здрављу и правилном функционисању срца.

Сокови од воћа и поврћа

Флавоноиди и полифеноли благотворно утичу на наше здравље. Штите од високог крвног притиска, кардиоваскуларних болести, упала, па чак и можданог удара. Ови састојци се налазе у свежим воћним соковима. Кардиолог посебно препоручује да у јутарњу рутину укључите сокове и смутије припремљене од малина, боровница, грожђа, брусница, купина и поморанџе. Пијење напитака од поврћа, посебно сокова од шаргарепе, целера и кеља, одлична је подршка не само срцу, већ и целом телу.

Зелени чај

Према подацима које је објавио Нутритион Ревиеw, у земљама југоисточне Азије научници су открили везу између смањеног броја кардиоваскуларних болести и редовног пијења зеленог чаја. Стицање навике да га пијете ујутру такође може да помогне у смањењу нивоа лошег холестерола (ЛДЛ). Штавише, ово пиће је добро "гориво" за мозак. Побољшава когнитивне перформансе, одлаже процес старења и чак се користи у лечењу деменције. Ефекти честог пијења, у комбинацији са здравим начином живота, могу да премаше ваша очекивања.

Горко-слатко

Конзумирање кафе у одговарајућим количинама утиче на смањење ризика од настанка срчане инсуфицијенције. Кардиолог тврди да две шоље пића дневно могу да донесу благотворне ефекте. Међутим, назначену количину не треба прекорачити због кофеина који се налази у кафи, који у вишку може да доведе до, на пример, главобоље, несанице, аритмије или дрхтања мишића.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: