Ноћас су лекари Хитне помоћи у Београду имали неуобичајено тежак задатак - чак три позива су примљена због три бебе са аспирацијом млека, стања које може бити изузетно опасно, каже др Ивана Стефановић.

- Када имате у току ноћи три бебе које су аспирирале млеко, ја не мислим да је то лака ноћ - каже докторка Хитне помоћи др Ивана Стефановић.

- Оно што се ноћас десило је да смо имали чак три позива за бебе које су аспирирале млеко. То заиста уме да буде јако драматична ситуација. Мора да се инсистира на томе да беба подригне након оброка, да спава на боку, јер ако ви урадите све што је до вас, а ипак се деси аспирација млека, може да се деси да се иза тога крије неки озбиљнији поремећај - каже др Стефановић. Др Стефановић упозорава да беби никако не треба дозволити да спава на леђима.

Како настаје аспирација млека

Др Стефановић упозорава да је аспирација млека изузетно опасна по живот бебе, као и да оставља трајне последице на родитеље због претрпљеног страха.

- То значи да млеко уђе у дисајни пут. Млеко се врати, беба лежи на леђима, а још није довољно снажна да се окрене, нити може то да избаци. У том случају млеко уђе у дисајни пут и може да угуши бебу - каже др Стефановић.

Напомиње да је то изузетно озбиљно стање и да је јако важно да се беба стави да спава на боку.

- То заиста јесте озбиљно стање. Важно је запамтити да беба треба да спава на боку, да не бисте дошли да је видите у ситуацији како се гуши, јер чак и када ми стигнемо, то ће вам оставити последице за цео живот, тај страх да ћете изгубити дете - изјавила је данас др Стефановић за медије.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: