Најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић своје прво гренд слем финале играо је на УС Опену. Било је то сада већ давне 2007. године.

У полуфиналу је победио Давида Ферера са 3:0. Улазак у финале прославио је у једном ресторану у Њујорку са руском тенисерком Маријом Шараповом и славним глумцем Робертом Де Ниром.

 

 

Ипак, мечу за трофеј поражен је од Роџера Федерера у три тесна сета. Међутим, била је то само најава онога што ће врло брзо уследити, а то је апосултна доминација српског тенисера.

Данас, 17 година касније, Новак Ђоковић је апсолутни рекордер по броју гренд слем титула (24), освајач златне медаље на Олимпијским играма, највише је недеља провео на првом месту АТП листе...

Иначе Де Ниро је у више наврата говорио колико воли Србију, а и своју ћерку је симболично је назвао Дрина.

Током студирања често је путовао, посебно по Европи, па се тако обрео и у Нишу.

 

 

- Нисам имао пара, па сам заустављао камионе на путу. Хтео сам да стигнем до Београда. Један камионџија довезао ме је до главног трга у Нишу и ту ме оставио. Падала је киша, смрачило се, а ја сам се нашао сам у непознатом граду, усред ноћи. Ипак, желео сам да осетим како пулсира живот у Нишу. Нисам се осећао другачијим од света око себе. Фармерке, мајица, ранац на леђима, нешто пара у џепу...

Заустављао је људе по улици надајући се да ће га неко разумети, али – слаба вајда са знањем енглеског језика у тадашњем Нишу.

Фото: Профимедиа

 

- Онда је један пролазник одговорио „О, јес“, и мени је лакнуло. Рекао сам му да тражим преноћиште, али да то никако не буде у хотелу. „Желим да видим како се код вас живи. А у хотелима одседају странци.“ Он је одговорио „Океј, океј“, и позвао ме да пођем с њим. Одвео ме је у неку мању улицу, стигли смо у зграду, у сасвим обичан стан. Појавили су се његова жена и двоје деце, поспани, тек устали из кревета. „Ово је мој стан, ово су моја жена и деца. Можете преноћити код нас, наћи ћемо вам нешто да поједете.“ Вероватно је на мом лицу прочитао неку комбинацију изненађења и задовољства. „Хтели сте да видите како се код нас живи. Ако сте сагласни, ми вас примамо у госте.

- Био сам дирнут. Нисам очекивао да ће ме потпуно непознати људи тако прихватити. Човек ми је рекао да се осећам као код своје куће. Од тада је прошло десет година, а ја се и даље свега сећам до детаља," рекао је славни глумац те давне 1978, када је био гост ФЕСТ-а и када је, са тек снимљеним „Таксистом“ и наставком „Кума“, почињала његова блистава холивудска каријера.