Основно јавно тужилаштво у Смедереву води истрагу против мушкарца Н.Ј. (34) из околине Ковина због сумње да је починио кривично дело запуштање и занемаривање детета (5). Син се већ неко време налази у хранитељској породици, а како се незванично сазнаје, Центру за социјални рад случај је пријављен у јулу ове године.

 "Петогодишњи дечак је због здравствених проблема и немогућности да му његова примарна породица помогне и пружи адекватну негу и терапију, заједно с радницима Центра за социјални рад одлучено је да дечак буде у хранитељској породици, а када се малишану здравствено стање побољшало, он је враћен својој породици. Дечаку је у јулу био рођендан и хранитељи су желели да га изненаде и да га посете. Тада су, на своје запрепашћење, приметили да нешто није у реду јер је дечак имао ране по целом телу. На први поглед деловало је као да је неко био насилан према њему, да му је чак неко гасио цигарете по лицу и телу и да су му остали језиви ожиљци.

Ране и рупе по малишановом телу изгледале су страшно. Забринуто су питали петогодишњака шта се дешава и зашто има многобројне ране по телу, а он им је рекао: 'Отац ме је тукао!' Шокирани хранитељи прво нису могли да дођу себи, а затим су одлучили да пријаве случај злостављања", открио је извор упућен у истрагу.

Отац дечака, који са супругом и двоје деце живи у селу близу Ковина, убрзо се огласио. Он је негирао ове оптужбе.

"Нисам га тукао, мој син лаже! Све те ране су му од уједа комарца! Говорио сам му да не чеше јер ће направити ране, али ме није слушао", наводно је изјавио отац на саслушању у тужилаштву.

Дечак је био на лекарским прегледима и утврђено је да су неке ране заиста од уједа комарца. За остале ране, лекари нису сигурни и не искључују могућност да су настале насилним путем.

"Лекари су утврдили да су неке ране заиста од уједа комарца, али за друге нису сигурни како су настале и на искључују могућност да су настале насилним путем! Малишан је у међувремену променио причу и почео да прича да су ране на његовом телу настале након уједа комараца", додао је извор.

Поред оца, у тужилаштву су саслушани и остали чланови породице. Салушани су и чланови дечакове хранитељске породице.

"Током даље истраге биће испитани још неки сведоци, а малишан се сада налази у хранитељској породици у којој је боравио и пре него што је враћен биолошким родитељима", закључује извор.

Ако трпите насиље, контакт телефони Саветовалишта против насиља у породици (СОС телефон и сигурна кућа) су:

0900-011-011, бесплатан позив, радним данима од десет до 19 часова
011 2769-466, радним данима од десет до 19 часова
062304-560, од 19 до десет часова
Хитни позиви за пријаву насиља у породици могу се извршити на број 0900-100-600 од 00 до 24 часа, бесплатним позивом.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: