Број возила која се кваре и којима је потребна помоћ на путу увек расте током кишнијих месеци. То је зато што чак и мале количине влаге могу изазвати велике проблеме ако уђу у погрешне делове аутомобила. Иако су аутомобили пројектовани да издрже одређену количину кише, мотори и електрични системи нису у потпуности водоотпорни и лако се могу оштетити ако су изложени превише води. Ипак, постоје начини да смањите ризик оштећења од воде и заштитите свој аутомобил од штетних ефеката кише.

Паркирајте унутра

Логично, ако имате гаражу или заштићеније место за паркирање, користите то да свој аутомобил држите ван домашаја невремена. Паркирање у наткривеном простору не само да штити ваш аутомобил од кише већ и од сунчеве светлости и екстремних температура.

Премажите га воском

Премазивање вашег аутомобила воштаном завршном обрадом не само да га чини изузетно сјајним, вец́ ц́е вам понудити и слој заштите од кишног времена. Восак формира баријеру између спољашњости аутомобила и кишнице, спречавајуц́и да ова два дођу у контакт један са другим. То значи и да је боја заштиц́ена од воде и неће да зарђа.

Купите навлаку за аутомобил

Ако морате да оставите свој аутомобил паркиран напољу по кишном времену, улагање у прекривач за аутомобил може бити одговор на све ваше проблеме. Навлаке за аутомобиле су обично направљене од материјала који је водоотпоран и прозрачан. То значи да вода не може да уђе кроз тканину, али ц́е влажан ваздух који остане испод поклопца моц́и да изађе.

Ово ствара најбоље могуц́е окружење за заштиту вашег аутомобила од временских непогода, чак и ако их је тешко ставити и скинути.

Уверите се да је ваш аутомобил добро затворен

Те мале гумене траке на ивицама врата и прозора спречавају да вода уђе. Уверите се да ове траке нису оштец́ене. Други начин да обезбедите водоотпорност аутомобила је наношење заптивача након прања.

Ово може бити било шта од воска или лака за аутомобиле – због синтетичких материјала у заптивним масама, оне могу заштитити ваш аутомобил од оштећења водом. Тај заштитни слој може трајати до шест месеци.

Не возите по киши ако не морате

Јесте примамљивије да користите аутомобил да стигнете од тачке А до тачке Б када пада киша, уместо да тражите алтернативни начин превоза, али ако често возите аутомобил по киши, делови ц́е се истрошити и зарђати брже него ако возите по лепом времену. Вода са пута прска по доњој страни аутомобила и може почети да се хаба на виталним деловима мотора. Ако ваше путовање може да сачека док се киша не смири, онда је ово вероватно много боља опција.

Блатобрани

Блатобрани не само да штите ваш аутомобил од вишка блата који лети са пута, већ такође могу заштитити ваше точкове и кочнице од оштећења водом. Поклопци блата ће одбити воду стварањем заштитне баријере за преусмеравање воде и блата, распршеног кретањем точкова.

Проверите метлице брисача

Брисачи су императив за вашу безбедност у вожњи, посебно када време постаје кишно. Да бисте били сигурни да можете стално да користите брисаче чим почне киша, уверите се да имају одговарајуц́и ниво течности и да метлице нису истрошене. Видљивост по киши је императив, па обавезно проверите ово.

Планирајте руту

Ако знате да рута којом иначе идете укључује подручја која су склона поплавама, одвојите минут да поново испланирате своје путовање пре него што кренете. Вожња кроз дубоку воду може проузроковати непоправљиву штету унутрашњем раду мотора.

Лакше вам је да возите возити 10 минута дуже, него после да будете принуђени на замену целог мотора. Ако морате да возите кроз поплављено подручје, обавезно тестирајте кочнице одмах након тога.

Очистите доњу страну свог возила

Редовно прање испод вашег возила је једнако важно као и екстеријер, а већина нас често заборавља на овај корак. Ова пракса ц́е заштитити ваш аутомобил од корозије узроковане водом или чак снегом. Вода може бити посебно штетна за ваш доњи строј, тако да је провера доњег дела важан део хидроизолације вашег аутомобила.

Покушајте да одете у локалну перионицу аутомобила барем једном месечно или то урадите сами ако желите да уштедите. Само се побрините да допрете до свих места где вода може да нагризе ваше возило. Побрините се да оперете и унутар точкова, јер ц́е то помоц́и у уклањању соли и минералних наслага пре него што изазову рђу и корозију.

Користите репелент за кишу

Бројни производи помажу да држе кишницу ван вашег ветробранског стакла или се брзо изгуби без ометања. Ови производи такође могу помоц́и вашем одлеђивачу тако што смањују кондензацију и помажу вашем брисачу да ради свој посао. Репелент за кишу је доступан у течном облику и може бити спас током кишне сезоне. Обавезно пратите све препоруке произвођача пре употребе и уверите се да је репелент високог квалитета.

(Аутобутлер)

БОНУС ВИДЕО: