- Преферирам исхрану на биљној бази и не волим да једем храну која захтева много енергије за варење. Настављам са лаганом храном као што су кромпир, сладак кромпир, киноа, просо, дивљи пиринач - наставио је најбољи тенисер свих времена.

Новак Ђоковић у интервјуима често помиње свој посебан режим исхране који укључује почетак дана са топлом водом и лимуном, праћен соком од целера, као и висок унос воћа, салата и биљних намирница. Овај начин исхране наглашава конзумацију хране која је лака за варење, као што су кромпир, сладак кромпир, киноа и дивљи пиринач.

Ставови доктора и нутрициониста о исхрани попут Ђоковићеве

Почетак дана са топлом водом и лимуном: Према неким нутриционистима, конзумација топлих напитака с лимуном може имати користи. Лимун је богат витамином Ц, а топлом водом може помоћи у хидратацији и пробави. Међутим, постоје ограничени докази да ова пракса специфично помаже у "детоксикацији" тела. "Детоксикација" у овом контексту обично означава процесе које тело природно обавља помоћу јетре и бубрега. Препорука за пијење топлих напитака може бити више повезана са удобношћу и хидратацијом него са стварном детоксикацијом - наводи Harvard Health Publishing.

Сок од целера: Сок од целера постао је популаран због својих потенцијалних здравствених користи, укључујући побољшање хидратације и богатство витамина и минерала. Истраживања сугеришу да може помоћи у побољшању варења и смањењу упала, али тврдње о његовом детоксикацијском учинку нису у потпуности доказане - став је Mayo Clinic-а.

Фото: Профимедиа

 

Висок унос воћа: Воће је богато влакнима, витаминима и минералима. Препорука за конзумацију воћа у првом делу дана може помоћи у одржавању енергије и побољшању нутритивног уноса. Нутриционисти често саветују укључивање разноврсног воћа у исхрану за боље здравље, али специфична пракса конзумације само воћа ујутру није нужно супериорна у односу на све друге облике исхране -каже American Heart Association.

Биљна исхрана: Исхрана на биљној бази, која укључује воће, поврће, интегралне житарице и махунарке, често се повезује са смањеним ризиком од хроничних болести као што су кардиоваскуларне болести, дијабетес типа 2 и рак. Ова врста исхране може побољшати опште здравље и енергију, али је важно осигурати да се задовоље сви нутритивни захтеви кроз разнолику исхрану - тврди Academy of Nutrition and Dietetics.

Лагани оброци попут кромпира, киное и проса: Лагана храна попут ових намирница може бити лакша за варење и пружити стабилан извор енергије. Кромпир, сладак кромпир, киноја и просо су добри извори сложених угљених хидрата и влакана, што може допринети дуготрајном осећају ситости и стабилном нивоу енергије током дана - каже Nutrition Journal.

Новаков начин исхране, који се фокусира на воће, поврће, и лагане оброке, може имати своје предности у одржавању енергије и општем здрављу, али је важно напоменути да се ефективност ових пракси може разликовати од особе до особе.

БОНУС ВИДЕО:

(Најжена)