Породица Карић са великом тугом обавештава јавност да нас је напустила Марјана Карић, дипломирани правник, мајка четворо деце и један од оснивача Фондације Браћа, која већ 55 година несебично помаже људима на овим просторима. Марјана је била стуб породице Карић, жена посвећена својој породици, заједници и хуманитарном раду.

Саопштење породице Карић преносимо у целости:

По свим мерилима, госпођа Марјана Карић била је пример модерне и успешне пословне жене. Била је оснивач новинске куће Јефимија Прес, у оквиру које су излазила четири месечника – Јефимија, Породица, Класика и Мобком. Била је члан Управног одбора Фондације Браћа Карић и председник њеног огранка у Бечу. Правник по струци, али њена интересовања и деловања била су више окренута примењеним уметностима, издаваштву и хуманитарном раду. Нарочито успешно се бавила дизајном текстила, па је тако њен дезен у свили под називом Косовски бој својевремено изазвао велику пажњу стручне јавности.

Рођена је у Пећи 3. новембра 1952. године у патријархалној породици, у којој је кулинарско умеће било саставни део кућног васпитања. Марјана Карић је ауторка сада већ легендарног кувара – Косовско-метохијска трпеза, у којој је објавила стотине рецепата са Косова и Метохије. Њена љубав према кулинарству била је оличење њеног дубљег повезивања са традицијом и обичајима са Косова и Метохије, где је сакупила на хиљаде рецепата који су се преносили генерацијама. Јела која су на трпезама широм Космета била вековима, дух традиције и прошлости, једна необична историја српског народа – овако су критичари описивали ово капитално дело. Богату историјску ризницу рецепата објавила је у кувару издатом у сарадњи са Фондацијом Браћа Карић, чиме је трајно забележила културно наслеђе овог краја.

Марјана је са својим супругом Зораном изградила породицу која је била центар њеног света. Родила је и подигла четворо деце – Јефимију, Ану, Владана и Душана – и са поносом гледала како постају одрасли, успешни људи, формирајући сопствене породице. Иако је била посвећена супруга и мајка, Марјана је била пажљива према свима које је познавала, несебична жена која је својом добротом и љубављу дотакла животе многих.

Кроз хуманитарни рад, Марјана је постала симбол борбе за правду и истину, увек усмерена на помоћ онима којима је то најпотребније. Њен хуманитарни допринос, као и посвећеност очувању породичних вредности и културног наслеђа, оставиће неизбрисив траг.

Њена мисија била је посвећеност другима, а њено наслеђе наставиће да живи кроз Фондацију Браћа Карић и све оне којима је помогла током свог живота.

Породица Карић, кумови, пријатељи и сви који су имали част да је познају, опростиће се од Марјане Карић са неизмерним поштовањем и тугом, али са сигурношћу да ће сећање на њу заувек живети у срцима свих нас. Породица Карић ће примати саучешће у четвртак 19. септембра од 11:30 у Цркви Светог Николе на Новом гробљу, опело ће се одржати у 13:00, а сахрана у 13:30 часова.

Вечна памјат нашој Марјани.

Миланка Карић са породицом Карић и колективом Фондације Браћа Карић

БОНУС ВИДЕО