С обзиром да деца имају потребе које захтевају сталну бригу и пажњу, људи често мисле да су највећи извор стреса у породици управо она. Међутим, студија коју је провео Today  показује другачије, пише My Positive Outlooks.

Мужеви не помажу, али хоће ако их питате

Анкетирано је и интервјуисано 7.000 америчких мајки, а резултати показују да је већина мајки свој ниво стреса оценила са 8,5 од 10. Оно што студију чини изненађујућом је чињеница да је око половине мајки које су учествовале у истраживању рекло да су мужеви већи извор стреса од деце.

Многи људи могу подићи обрве у неверици, посебно мужеви, међутим, друга студија коју је спровео Универзитет у Падови такође подржава овај налаз. Према истраживачима, може се приметити да се након смрти жене здравље мужева често погоршава. Насупрот томе, у случају жена, после смрти њихових мужева, оне су здравије.

Фото: Shutterstock

 

Очигледно, жене се много лакше носе са депресијом и стресом саме него када су са њима мужеви. Свака пета мајка је изјавила да је главни извор свакодневног стреса недостатак помоћи друге особе. Студија коју је спровео Today показује да је подела кућних послова између мужа и жене један од фактора који доприносе стресу код жена. 75% мајки сматра да преузима већину, ако не и све, кућне послове.

Ово укључује бригу о деци, одржавање куће у најбољем реду, прање веша и припрему оброка док се брине о својим мужевима. Уз све ове одговорности које носи једна особа, било да је то жена која остаје код куће или мајка која ради, то заиста може бити исцрпљујуц́е, заморно и стресно.

Поред тога, студија показује да 1 од 5 мужева не помаже у управљању породицом и својим домом. То звучи лоше за мајке, посебно оне које подижу више од једног детета. Међутим, у одбрану мужева, студија открива да би 2/3 мужева желело да помогне својим женама. Све што жене треба да ураде је да вербално признају да им је потребна помоћ мужева.

Стрес је и физички и емоционални

Једноставно речено, мужеви би помогли ако би жене тражиле. То је зато што мушкарци нису свесни стреса са којим се жене суочавају у бризи о својој деци и дому. Пошто жене не траже помоћ, често претпостављају да жене имају све под контролом.

„Иако имам оданог супружника, и даље осећам да је сав притисак на мени да све урадим. Радим исто време као и мој муж, али ипак све радим по распореду”.

Није тајна да су жене испред мушкараца када је у питању организација. Исто важи и за решавање кућних питања. Међутим, то није зато што се мушкарцима не може веровати. Неке жене се не ослањају на своје мужеве само зато што не могу у потпуности да верују свом партнеру да преузме кућне обавезе. Уместо да деле кућне послове, жене све раде саме.

Фото: Профимедиа

 

Са навиком да сносе све бриге о домаћинству и родитељству, жене имају тенденцију да криве себе када ствари измакну контроли. С обзиром на ове околности, стрес није само физички, већ и емоционални.

Поделите одговорности

У свим проблемима са којима се парови суочавају, све што треба да запамтите је да је ваш однос са партнером јачи од изазова са којима се суочавате. Решење које предлажу стручњаци за брак је да комуникација буде отворена у сваком тренутку. Када би само сви парови широм света комуницирали и разговарали једни са другима, много више би се могло постићи без превише стреса.

Погрешно је претпоставити да ваша жена има све под контролом. Погрешно је претпоставити да вашем мужу није стало и да уопште не жели да вам помогне. Разговарајте и поделите своје бриге једни с другима. Разговарајте о томе како ћете међусобно поделити задатке домаћинства и родитељства. Ако и ви и ваш муж радите, наведите све своје обавезе и поделите их између вас двоје.

Ево неколико начина на које вам муж може помоћи: Може да се забавља са дететом док ви припремате вечеру. Могао би да одведе децу у парк, дајући вам прилику да почистите. Уосталом, зар не би било сјајно да се он побрине за следеће прегледе код зубара?

Подићи породицу свакако није лак задатак. Али на крају дана, када двоје људи подједнако дају све од себе, дају своје време и труд, количина стреса бледи у односу на радост коју доноси породица.

БОНУС ВИДЕО:

(Крстарица)