Свет глуме је занемео када је чуо да је отишла једна од најталентованијих глумица. Соња је у свим улогама остављала део себе. Изузетно харизматична, многи су јој се дивили, а кобног 23. септембра пронађена је мртва у свом стану у Курсулиној улици. Лекари су могли да потврде смрт, а како су тада писали медији, према званичним подацима након обдукције преминула је услед превелике дозе недозвољених супсатнци.

Соњина мајка Микаина је дала ћеркину имовину 2011. године власти, то је била њена велика жеља. Потписала је протокол за то, а о ћеркиној смрти је једном говорила за емисију "Експлозив":

- Шта јој кажем? Да нема заборава, да је желим, молим је да се јави у сан да је помилујем, пољубим, да је загрлим... Немам више никога. Ту је њено омиљено дрво. Никад није дошла да се није прекрстила и пољубила три пута дрво. И стално је молила: "Немојте ми сећи храст"- причала је Микаина, која је често одлазила на ћеркин гроб, а утеху проналазила у великим Соњиним остварењима и наградама.

Фото: Милена Анђела

 

- Радовала се мајка свему, наградама... Соњино знање и њене способности брзо одоше под земљу.

Соња је према писањима медија пронађена мртва у свом стану, а око ње су били шприцеви: 

- То што хоћете да ме питате, ја о томе ништа нисам знала. Мене су новинари пријатно изненадили са тим вестима, под наводницима... Она је вероватно пила неке таблете, али ја немам појма - рекла је својевремено мајка Соње Савић.

Легат глумице Соње Савић Доњој Горевници, код Чачка, где се налази њена целокупна уметничка заоставштина, годинама је био предмет судског спора и овај комплекс већ неколико година није доступан јавности. Разлог за то је што је део Соњине родбине оспоравао тестамент и тражио део имовине.

Предраг Живковић кустос пројекта „Соњин септембар“, каже да су у периоду од 2015. до 2018. године посете обављане уз претходну најаву, а да су једну собу коју је њена мајка Микаина одредила, претворили у изложбени простор.

Уметничку заоставштину Соње Савић чини обиман материјал: фотографије, аудио и видео записи, међу којима и они с радио и ТВ наступа, њени видео-радови, документарни и играни филмови, видео-снимци позоришних представа у којима је наступала, многобројни лични предмети, реч је о више хиљада предмета, међу којима и они из области алтернативног позоришта.

Дрво испред куће је понело име- Соњин храст. 

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: