Како изгледа ујед паука?

Већина уједа паукова изгледају као уједи било које друге бубе и то су само мале црвене натеклине. Можда ће вас мало сврбети или отицати и то је најгоре што се може догодити. Наравно, све ово важи у случају да вас није ујео неки прилично отрован паук из Аустралије.

Како да лечите ове уједе?

У највећем броју случајева ови уједи су безопасни и не захтевају никакво посебно лечење. Чак и ако осетите нешто попут мучнине и грчева у мишићима, у већини случајева ће ти симптоми престати сами од себе и неће захтевати никакав додатни третман осим дезинфекције места уједа. Међутим, уколико приметите да доста отичете, требало би да одете до болнице како бисте добили адекватну негу.

Фото: Профимедиа

 

Уколико вам заиста не треба никакво додатно лечење, можете једноставно да се побринете за уобичајене симптоме које имате. Можете подићи руку или ногу за коју вас је паук ујео како би се оток смањио. Такође, стављање леда на место уједа може вам смањити бол. Можете узети и неки антихистаминик, јер вас они ослобађају свраба, преноси Крстарица.

Реакције на ујед паука, као што су: бол, свраб и отицање, обично не трају дуже од 2 дана. Ујед ће се, сам од себе, излечити у року од недељу дана. Осим ако вас није ујео паук “смеђи пустињак”, у ком случају ће место уједа постати плаво и створиће се чир. Тада би могло да буде потребно и месец дана како бисте се потпуно залечили.

Фото: Профимедиа

 

Како да се понашате када вас уједе паук?

Уколико вас није ујео отровни паук и ако немате никакве проблем са дисањем, само пустите и проћи ће само од себе. Можете само нанети антибактеријску маст, ради предострожности. Ако вам ујед изазива реакције као што су: грчеви у мишићима, бол у грудима и грозница, најбоље би било да одете до болнице како би вам пружили помоћ која вам је потребна.

БОНУС ВИДЕО: