Круг на центру терена има пречник од 18,3 метра, служи да обезбеди правилно извођење почетног ударца на почетку утакмице, на почетку другог полувремена, као и после сваког постигнутог гола.

Према фудбалским правилима, противнички играчи морају бити удаљени најмање 9,15 метара (10 јарди) од лопте приликом почетног ударца. Овај круг помаже судијама да осигурају да противнички играчи поштују правило и остану на одговарајућој удаљености док не дође до контакта са лоптом.

Круг нема функцију током игре, али је кључан у тренуцима када меч почиње или се наставља, осигуравајући да тим који изводи почетни ударац не буде под непосредним притиском противника.

Фото: Shutterstock

 

Круг на центру игралишта није био део оригиналних фудбалских правила, па га у од старта фудбала као спорта није било на теренима.

Правило о почетном ударцу први пут је установљено 1875. године, када је одређено да утакмица почиње ударцем са центра терена.

Међутим, тада није постојала јасно дефинисана дистанца на којој су противнички играчи морали да стоје. Како би се избегле несугласице и обезбедила фер игра, правило је касније проширено тако да играчи морају бити најмање 10 јарди (9,15 метара) удаљени од лопте.

Као резултат тога, круг на центру терена уведен је крајем 19. или почетком 20. века, како би јасно обележио ову дистанцу и помогао судијама и играчима да поштују правило.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО: