Преподобни Сава Освећени се родио 439. године у малом селу Муталаск, по коме је оно постало и познато, у области Кападокији.

Дом оца Јована и мајке Софије је напустио у осмој години како би се замонашио у оближњој породици, званој Флавијанова, а после 10 година је прешао у Палестинске манастире, у породицу Светог Јевтимија Великог и Теоктиста. Јевтимије је прорекао за њега да ће бити славан монах и да ће подучавати друге монахе.

Имао је тежак живот и претрпео је бројне недаће, али је све победио благошћу и попустљивошћу и непоколебљивим православним вероисповедањем.

Оснивач је манастира у близини Јерусалима, који носи његово име. У њему је Свети Сава добио игуманско жезло и икону Пресвете Богородице Тројеручице која се данас налази у Хиландару.

Основао је укупно седам манастира и сматран је једним од највећих стубова православља на Истоку. 

Преподобни Сава Освећени је написао први Типик или Повељу Светог Саве о поретку црквеног богослужења и монашким традицијама палестинских манастира 5. века. Писана је под утицајем манастирских повеља Светог Пахомије и Светог Василија Великог и прихваћена је у свим палестинским манастирима.

Упокојио се у 94. години, а његове свете мошти су почивале у његовом манастиру док их нису пренели у Венецију и сместили у Цркву Светог Марка. Године 1972. свечано су враћене у његову лавру.

Православна црква прославља овог светитеља 18. децембра по Грегоријанском календару, односно 5. децембра по Јулијанском. Слави се као крсна слава.

Данашњем дану се ипак највише радују деца, јер вечерас, по предању из наших крајева, Свети Никола на белом коњу обилази сву децу и дели им поклоне, свакоме према заслугама. Поклон се ставља у дечије ципеле, које се због тога вечерас остављају на прозору.

Верује се да ће свако женско дете рођено на овај дан имати веома срећан брак.

(Историјски Забавник)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".