Језив случај вршњачког насиља пре нешто мање од месец дана потресао је Младеновац, када су тројица ученика Основне школе "Момчило Живојиновић" напала десетогодишњег дечака испред школске капије, на терену за физичко, и оставила му болне последице. Малишан је приликом ударца задобио прелом носа због којег је касније завршио и на операционом столу, а његова мајка Тамара Вукосављевић у потресној исповести за "Блиц" описала је "голготу" кроз коју је њена породица прошла, али и да ли ће њен син због ове трауме променити школу.

Како је мајка на самом почетку истакла, и даље је при ставу да дете треба да промени школу, међутим, фокус је сада на најбезболнијем превазилажењу страха који је дете преживело услед вршњачког насиља.

- Ја сам и даље при ставу да дете промени школу, али тренутно у сарадњи са бившим супругом гледамо шта је у интересу нашег сина. Он је зато кренуо на разговоре код психолога како би што безболније пребродио целу ситуацију - почиње причу наша саговорница додајући да је, према речима психолога, малишан тренутно у фази преиспитивања.

Након вршњачког насиља завршио на операционом столу

Приликом ударца који је добио од једног од ученика трећег разреда дечак је задобио тешку телесну повреду носа која је касније захтевала и хируршку интервенцију на Клиничком центру Србије. Ипак, овде није био крај мукама овог детета.

- Сама операција носа је прошла добро захваљујући доктору Мићовићу и целом ОРЛ тиму на Клиничком. Међутим, најтеже је било након операције јер је дете вриштало три сата. Није могао лепо да дише и само је плакао - присећа се мајка.

Мајка тврди да школа није поступила професионално

Поступањем школе, како наводи, није задовољна јер су као одговорна лица, према њеном мишљењу, поступили крајње непрофесионално, позивајући их да непуна 24 сата пре операције са дететом дођу у школу, иако су знали за када је захват заказан и да због истог морају да иду у Београд.

- Такође, ниједног момента нас нису писменим путем обавестили о исходу дисциплинског поступка који је ступио на снагу 27.09. Иако су у претходном периоду већ обавили разговор са ученицима трећег разреда, док са мојим дететом које је задобило тешке телесне повреде нико није разговарао - напомиње Тамара.

Она додаје да дечак није могао ни да се изјасни о околностима несрећног случаја, нити да исприча на који начин је дошло до повреде и ко му је исту нанео.

- Мене лично нико ни од родитеља те деце није контрактирао, нити је ко питао како је мој син - прича наша саговорница.

Вршњачко насиље почело прво вербално, данима пре напада

У разговору са својим сином Тамара је открила да је вршњачко насиље почело чак четири дана пре напада, и то вербално, провокацијама на рачун материјалне ситуације.

- Те провокације почеле су у вечерњим сатима 16.09. када је дете кренуло да купи намирнице, када су га та деца исмевала због папуча које је носио у том моменту. Од наведеног дана, па све до 20.09, када се физички контакт и десио, приликом сваког сусрета са том децом моје дете је трпело провокације и исмевања због тих папуча - објаснила нам је Тамара.

Оно што је за њу и њеног бившег супруга такође било шокантно, јесте чињеница да их нико није обавестио о мерама које су изречене деци која су напала њиховог сина.

- Само оно што знамо то је из медија јер нас нико о изреченим мерама није обавестио, а то је да је имају појачан надзор, ништа друго не знамо. То је директор изјавио у медијима - казала је она.

Директор школе се раније огласио

Директор Основне школе "Момчило Живојиновић" Миљан Нововић истакао је раније за "Блиц" да се сукоб догодио ван школског дворишта, али да је школа предузела све неопходне мере.

- После наставе, ван школског дворишта, дошло је до сукоба међу ђацима, када је дечаку 5. разреда нанета повреда. Прво је дошло до вербалне расправе, а онда је петака ударио дечак, који је то и признао. Нанео му је прелом носне кости - казао је директор.

Школа је за случај вршњачког насиља сазнала преко платформе "Чувам те", након чега је одмах покренут дисциплински поступак, каже директор.

- Пријаву смо видели на платформи "Чувам те" и одмах покренули дисциплински поступак. Обавестили смо и полицију и доставили им и снимке надзорних камера - истиче Нововић за "Блиц".

Како је даље објаснио, након покретања васпитно-дисциплинског поступка сви ученици су у појачаном васпитном раду, а одлука, коју ће донети комисија након 20 дана, зависи од понашања ученика.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: