Српска православна црква и њени верници у суботу, 12. октобра 2024, обележавају празник преподобног Киријака Отшелника, у народу познат као Михољдан.

Михољдан вековима уназад на исти дан обележавају православци, католици и протестанти широм Европе.

Фото: Википедија

 

 

Иако је увелико почела, према народном веровању, права јесен наступа после празника. Верује се и да су они који су рођени на Михољдан посебно надарени и благословени, као и да ће их кроз живот пратити срећа.

Око Михољдана се време углавном пролепша и отопли, па се кратак период од неколико дана око празника назива Михољско лето. У неким крајевима га још зову и Сиротињско лето, јер му се увек посебно радује сиротиња. Овај дан се назива и мишји дан. Верује се да мишеви и пољске животињице угину на Михољдан ако дотле у своје јазбине нису допремили храну за зиму.

По бројности свечара, Михољдан је на 13. месту слава код Срба.

Свети Кирјак је заштитник многих српских домова. У појединим селима одржавају се заветине и организују литије.

Фото: Википедија

 

 

За разлику од многих других црквених празника, народ каже да на Михољдан треба радити у пољу и завршити све послове, али не и у кући – чистити, усисавати и слично.

Обичај вероватно потиче из времена када су се почетком октобра обављали последњи пољопривредни радови пред почетак зиме.

С тим у вези, постоји веровање да се на Михољдан не треба венчавати. И ово уверење такође је утемељено на томе да сватови не би могли да окупе госте јер су сви заузети пословима у пољу

(Жена Блиц)

БОНУС ВИДЕО: