Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган допутовао је у Србију, а њему и на турнеју по балканским земљама и овог пута друштво прави супруга Емине Ергодан.

Прва дама Турске стигла је у Београд у црном капуту и белом хиџабу, као и иначе у свим приликама.

Фото: Профимедиа

 

 

Ердоган је председник своје земље још од 2014. године, а од тада је супруга углавном поред њега приликом путовања, као што је био случај и док је политичар био на месту премијера и градоначелника Истанбула.

Емине Ердоган неретко и сама привлачи пажњу колико њен супруг, а пар је у браку од 1978. године, откад су заједно добили четворо деце: Ахмета, Билала, Езру и Сумеју.

Она је, иначе, рођена ао Емине Гулбаран у Ускудару, као пето дете и једина ћерка у породици арапског порекла, из турске провинције Сирт.

Образовала се у једној познатој уметничкој школи за девојчице, у којој ипак није матурирала, али се од младости бавила многим друштвеним активностима.

Наводно јој је брат, када је има Емине имала 15 година, забранио да напушта кућу јер то "не приличи девојчицама њеног узраста". Касније је причала да је ову забрану тешко поднела и да је чак помишљала да одузме себи живот из очаја.

Фото: Профимедиа

 

 

Била је међу оснивачицама "Удружења идеалистичких жена", коме је дала и име, а помно је пратила догађаје у организацији Националне турске студентске уније и Женске фондације за науку и културу.

С Ердоганом се упознала у том периоду свог живота, а потом су се венчали 4. јула 1978. Судећи према писањима медија, политичарева конзервативна мајка није се слагала с њиховим браком јер Емине не жели да буде потпуно покривена већ носи само хиџаб, док јој је лице откривено.

Иако преферира сведен одевни стил, животни јој је – веома луксузан.

Прва дама Турске често носи скупоцене ташне, а пре неколико година су европски медији писали да је један тржни центар у Бриселу затворен да би она куповала на миру. Наводно је и саобраћај у околини био блокиран на сат времена, а госпођа Ердоган је тада купила ташну Хермес Биркин од чак 50.000 долара.

 

Фото: Профимедиа

 

 

Управо је ова црна торба од крокодилске коже била често предмет контроверзи, а након Ердогановог позива да се бојкотује роба из Француске 2020. политичар Кемал Килџдароглу позвао прву даму Турске да спали своју "биркинку".

Уз то, Ердоганови станују у Председничком комплексу у Анкари, који је веома гламурозан, а пре извесног времена се писало да су само за врата издвојили невероватних 30 милиона евра.

Зидови палате у којој пар станује су прекривени свиленим тапетама, док су на поду најфинији теписи, а здање има чак 400 врата. Како се писало, Емине обожава антиквитете, а пре неколико година се писало да је на њих приликом боравка у Варшави потрошила више од 40.000 евра.

(Glossy)

БОНУС ВИДЕО: