Ово је један од ретких јавних наступа родитеља Данке Илић у минулих седам месеци, од како је девојчица нестала. Милош и Ивана Илић су се појавили у једном лајву на друштвеној мрежи Тик-ток, у којем су учествовали скоро два и по сата. Одговарали су на питања о бројним мистеријама о Данкином нестанку, али и о ужасним теоријама завере које су пратиле цео случај.

Породица Данке Илић кивна на теоретичаре завера

Оно што се такође може закључити из обраћања родитеља Данке Илић јесте да су као породица веома кивни на поједине блогере и подкастере, као и кориснике Фејсбука и Јутјуба који шире разне теорије завере о нестанку Данке.

Навели су да не желе да се оглашавају у медијима док се цео случај не оконча званично, а да ће онда имати шта да каже. Мајка Ивана је, међутим, додала да је одлучила да говори на Тик-току јер су због разних теорија завере двојица оптужених - Дејан Драгијевић и Срђан Јанковић - остали у сенци, а да је она и даље у жижи јавности.

Родитељи Данке Илић су говорили, између осталог, о следећим мистеријама и теоријама завере:

  • фамозном снимку из Беча,
  • Данкиној цуцли која је остала код њене мајке кад је девојчица нестала,
  • наводних 30 - 40 - 100.000 евра на тајном рачуну,
  • наводном пријатељству Данкине мајке са једним од окривљених,
  • њеном наводном мењању исказа,
  • доказима против двојице окривљених за које мало ко зна,
  • недостатку ДНК трагова,
  • али и о два полиграфска испитивања Иване Илић, Данкине мајке.

"Ја сам се помирио с обе стране приче..."

Један од најбитнијих делова разговора је свакако онај у којем родитељи Данке Илић причају о јачини доказа у оптужници и о томе да ли верују полицији и тужилаштву.

- Ево, супруга ми баш каже, нама су у полицији рекли да нада увек постоји. Знате како, то када се десило, неки из полиције су нам изјавили саучешће, неки су нам рекли да неће да нам изјаве саучешће јер немају то што треба да имају. Ја сам се помирио и са једном и са другом страном приче, сад чекамо да видимо - рекао је Милош, отац мале Данке Илић, и додао да "наравно да верује" полицији, тужилаштву и оптужници против окривљених.

Мајка Ивана је додала да "оптужница није дигнута тек тако, већ зато што имају превише доказа."

"Нисам мењала исказ у полицији"

Упитана да ли је истина да је три пута мењала исказ у полицији, Ивана је одговорила одрично:

- Не, не, не! Од првог тренутка када смо отишли у полицију, исти је исказ био и као у тужилаштву када смо били. Значи, од самог старта је било исто. Тако да то мењање исказа, то су глупости. Откако смо отишли првог пута у полицију било је једно, те исто, до тужилаштва.

"Имам црно на бело, слику са депоније"

На питање да ли постоје докази да су двојица окривљених за отмицу и убиство мале Данке били на депонији дан после њеног нестанка, Данкин отац Милош Илић је одговорио:

- Имам црно на бело! Имам слику са куће човека где се тачно види њихов аутомобил и они у том тренутку... Бела "панда" како стоји.

Данкина мајка Ивана је на то додала:

- 27. ујутру... (дан после Данкиног нестанка) ... У седам и неки минут. И ГПС има да су они у том тренутку ишли на депонију. Око 7 и 20, пола осам.

На то је Данкин отац Милош наставио:

- Има ту људи, сведока који су дали изјаве, да су их видели на депонији. Да су људи прошли, који су џогирали, видели су их ту. Сигуран сам 100 одсто у тужилаштво, да они имају дебеле доказе против њих!

"Осећамо се угрожено"

Милош и Ивана су упитани да ли се због бројних теорија завере осећају угрожено што се тиче безбедности њих и деце.

- Што је најгоре, сви знају где живим, сви ми знају адресу! Не зна 200-300 људи, већ зна цела Србија сада - одговорио је Милош Илић.

Ивана се после сат времена разговора директно укључила на питање да ли је размишљала о томе да се јавно огласи и исприча своју причу.

- За сада нећу да се оглашавам зато што ја шта год да кажем, то се од комарца направи магарац. Шта год да кажем, то се обавезно изврне. Кад се све ово буде завршило, изаћи ћемо јавно и рећи ћемо шта имамо - одговорила је Ивана Илић.

Ивана Илић је истакла да осећа да су окривљени за нестанак њене ћерке "остављени по страни, значи као да нису криви", а да се сматра да је она "и даље кључ свега".

- Ја сам зато првенствено радила тај полиграф, да би се то свело у нормалу да кажем и да се подсети народ шта су они урадили. Првенствено да се подсете како је дошло до тога, како су они ухваћени! Када се појавио снимак из Беча где је био њихов међусобни разговор: "Брате, извукли смо се!" - рекла је Ивана Илић.

Милош и Ивана су више пута током разговора понављали да верују у полицију, тужилаштво и оптужницу, да они добро раде свој посао и да верују у то да доказа за оптужницу има.

О теоријама да је Данка продана и недостатку ДНК доказа

На питање о могућности да је Данка отета и продана, Милош је одговорио да му то "не пије воду".

- Искрено да кажем. Знате како, то се десило 26. марта, а они (полиција) су њих 28. имали на разговору. То је ипак разлика два дана и то што нема ДНК, значи могло је да се уклони било чиме и било где. Полиција је након 7, 8, 10 дана узела њихов ауто да вештачи. Људи, за тих 10 дана је могло да се скине било шта! - рекао је Милош Илић.

Упитани о оптужбама да су и родитељи сами сматрали да је дете отето и продано и да су били против државе и против полиције, Милош Илић је одговорио:

- Како могу да будем против државе, кад та иста држава ради свој посао?! Они су нашли убице!

О снимку из Беча

Разговор се дотакао и фамозног снимка из Беча, за који се у једном монету веровало да је на њему снимљена управо Данка Илић.

- Кад се појавио тај снимак из Беча, прво смо га видели Ивана и ја. Полиција нас је покупила у 12 - 1 ноћу, отишли смо у станицу, показали су нам снимак. Не могу да лажем, и ја и моја супруга смо 99 одсто, 100 одсто, били сигурни да је то она. Е, сада, да ли је то била жеља само, или шта год, није то то дете... После два дана смо добили информацију да је то дете старије од нашег детета и после смо погледали још неке снимке на покретним степеницама. Наше дете никада није имало додира са покретним степеницама. То да дете дефинитивно није Данка, не постоји више сумња - испричао је Милош Илић.

Ивана Илић је објаснила да је све доказано и да је жена са снимка "са пасошем и својим дететом отишла у полицијску станицу у Бечу" и да је потврђено да то није она.

Сусрет са окривљенима на месту нестанка Данке

- Када ми је Ивана је јавила да је она (Данка) нестала, ја сам пре полиције стигао у Бањско Поље. И ја сам већ почео да шпартам и око куће, и у шуму, и на брдо, и лево, и десно. На улазу у Брестовачку бању, насеље, срео сам их (двојицу касније окривљених) из кола. Ја и колега стали смо поред њих. Питао сам: "Да нисте можда видели једну девојчицу малу, везана косица, маслинасто зелена јакна". Они су ми изгледали некако уплашено и само су ми рекли, оно, "не, не, не". И наравно, никаква сумња на њих. Идем даље да тражим своје дете - испричао је Милош Илић.

"Смртна казна би за њих била олакшање, треба да леже у затвору док су живи"

На питање о смртној казни, Данкин отац Милош је одговорио:

- Знате како, и ми верујемо, што супруга и ја причамо, можда је и та смртна казна олакшавајућа за њих. Они треба да леже докле год су живи, па тамо да им раде шта ће да им раде, да их муче.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: