Празник је посвећен њеном покрову, прекривачу, који је она разастрла над Хришћанима, у виђењу које је имао преподобни Андреј Јуродиви и његов ученик. Сматра се да Богородица и даље овај покров држи изнад нас и штити нас од зла.

Верује се да ће се управо на велики празник, Покров Пресвете Богородице, женама испунити све жеље - изговорене у чистој вери.

Црква је одувек прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу хришћана, која својим молитвама умилостивљава Бога према грешнима. Позната је по помоћи појединцима и народима у рату и миру, и свуда у невољама.

Догађај који црква празнује десио се 14. октобра 911. године, у време цара Лава Мудрога (Философа). Било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Црква је била пуна народа, а негде у позадини стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем.

У четири сата после поноћи, угледао је свети Андреј Пресвету Богородицу са распростртим омофором изнад народа, као да том одећом покрива народ.

Била је одевена у златокрасну порфиру, и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама. Свети Андреј показа руком Епифанију и упита га да ли и он види "Царицу и госпођу, како се моли за сав свет", што Епифаније зачуђен потврди.

На Покров Пресвете Богородице, ако жена жели да се срећно уда, треба да оде до цркве и моли се пред иконом Покрова пресвете Богородице. Обавезно треба да понесе пешкир, дарује га цркви и моли се да јој Богородица укрсти путеве са будућим младожењом.

Уколико у вашој близини постоји млади брачни пар, који по вама има идеалан брак, добро би било да на овај дан са њима разговарате о томе шта је потребно за срећну брачну заједницу.

Удате жене овај дан купују хризантеме, стављају их пред врата како би привукле срећу, љубав и породично благостање.

Све жене, без изузетка сутра треба да изговоре молитву Пресветој Богородици:

Богородице Ђево, радуј се Благодатна Маријо, Господ је с Тобом: благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

БОНУС ВИДЕО