Сусрет са агресивним псом може изазвати панику чак и код најхладнокрвније особе. Зато је познавање метода заштите и правилног понашања у сусрету са псима луталицама од кључне важности за сваког становника града.

Основна правила понашања при сусрету са псима луталицама

Владимир Уражевски, председник Уније кинолога Русије и Међународне кинолошке уније поделио је препоруке како спречити нападе паса и које радње предузети у случају агресије животиње, а преноси их џен.ру.

Пре свега, Уражевски је истакао важност превентивних мера. Он снажно саветује избегавање потенцијално опасних места и ситуација. „Не морате ноц́у да шетате индустријским зонама“, напомиње стручњак, истичуц́и да су ненасељена подручја ноц́у омиљено станиште паса луталица.

Ако је сусрет са агресивним псом неизбежан, тренер паса препоручује да останете мирни и да следите одређени алгоритам деловања. Исправно понашање у таквој ситуацији може значајно смањити ризик од напада или минимизирати његове последице.

Фото: Н. Скендерија, Новости, Профимедиа

 

 

Методе заштите од напада паса

1. Пасивне методе заштите

Владимир Уразхевски нуди бројне методе пасивне одбране које могу бити ефикасне када наиђете на агресивног пса:

Стајање уза зид или ограду. Стручњак саветује: „Ако се нађете на пустом месту и нападне вас пас, притисните се уза зид, или погледајте да ли можете да се попнете више. Ова позиција смањује подручје могуц́ег напада и пружа одређену предност у случају потребе за одбраном.

Подизање руку до визуелног повец́ања величине. Стручњак за пасе напомиње занимљиву особину: „У мраку пси не виде тако добро као дању, тако да можете да подигнете руке увис, животиња може одлучити да сте много вец́и и да не вреди петља с тобом.”

Коришц́ење мириса као одврац́ања. „Ако имате неку врсту лака, колоњске воде, парфема, спреја, онда можете да га користите“, препоручује Уразхевски. Он објашњава: „Ако постоји јак мирис, пси се вероватно нец́е зезати са вама – то је необично и непријатно за њих.

2. Активне методе заштите

Ако су пасивне методе неефикасне, стручњак препоручује прибегавање активној заштити:

Полако подижуц́и предмете за самоодбрану. Уразхевски саветује: „Можете покупити предмет који је у близини, на пример, штап или камен, али то се мора учинити полако, мирно, без љуљања. Нагли покрети могу испровоцирати пса на напад.

Фото: Јутјуб принтскрин/Did You Know ?

 

 

Шта не радити при сусрету са агресивним псом

Стручњак посебно наглашава акције које треба избегавати када се суочите са агресивним псом:

Махање рукама. Уразхевски упозорава да у овом случају „пси луталице могу почети да се бране“, доживљавајуц́и ваше поступке као претњу.

Бежите. Ово може изазвати инстинкт јурњаве паса и они ц́е се „понашати још агресивније“.

Провоцирање пса наглим покретима. Све изненадне радње животиња може схватити као агресију и изазвати реакцију.

Шта учинити након напада пса

Ако није било могуц́е избец́и напад, Владимир Уражевски снажно препоручује:

Одмах се обратите свом лекару. Специјалиста је упозорио да „ако добијете угризе, важно је одмах да се обратите лекару“.

Ако је могуц́е, темељно третирајте ране.

Пријавите напад надлежним органима. Ово ц́е помоц́и у спречавању сличних инцидената у будуц́ности.

БОНУС ВИДЕО