Како је за Клиx потврђено из УКЦ у Тузли, у Клиници за заразне болести у протекла три дана су се јавила 23 пацијента због тровања гљивама и сви су са подручја Тузланског кантона.

Истакнули су да је након пружања љекарске помоћи 20 упућено на кућно лечење, док је троје због теже клиничке слике задржано у болници. Нико од њих није животно угрожен, преноси Српскаинфо.

Симптоми тровања гљивама су мучнина, болови у стомаку, повраћање и пролив, дезоријентисаност, вртоглавица па и губитак свести. Код неких тровања ти симптоми се јављају већ након пола сата, а зависе од врсте гљива које су конзумиране.

Тровања која се испољавају након дужег времена су много опаснија, јер отрови већ направе непоправљиве штете у организму, пре него што се повраћањем или проливом избаце те код таквих тровања није искључен ни смртни исход.

Актуелни период је време када грађани често имају прилику конзумирати различите врсте гљива.

При томе треба бити опрезан, јер тровање гљивама може бити веома опасно и чак завршити смртним исходом.

Код брања гљива, због постојања врло сличних врста, може врло лако доћи до забуне и уместо гљиве исправне за јело можете убрати отровну.

Уколико не познајете добро гљиве најбоље је да их не берете сами и да их не купујете од људи за које нисте сигурни да су добри познаваоци гљива.

(Клиx)

БОНУС ВИДЕО: