Британка се пре неколико дана попела на врх Шишапангма на Тибету који је висок 8.027 метара, и тако је постала најмлађа жена на свету која је освојила све највише планинске врхове, пренео је Тајмс.

Браунли је испричала да ју је током последње етапе успона на тај врх потпуно савладало сазнање да ће успети у његовом освајању.

- Почела сам да плачем. Још нисам стигла до врха, нисам могла ни да га видим, али сам знала да ће се то догодити. Био ми је потребан још цео један сат пре него што сам се попела на тај невероватни врх. Сунце је већ изашло, а небо је било дивно и ведро - рекла је она.

У освајању ове, за њу последње планине, одлучила је да не користи додатни кисеоник, због чега је успон био још тежи.

На последњи планински врх попела се три године након што је освојила Еверест и решила да дође до свих 14 највиших врхова на свету. На врх К2, који се често сматра међу најопаснијим на свету, попела се 2022. и то је можда био најимпресивнији успон. Тако је постала најмлађа жена на свету која је освојила тај врх. Освајањем Евереста, Браунли је испунила свој дечји сан, пошто је са осам година у школском домаћем задатку написала да би волела да постане позната по томе што ће се попети на највишу планину света.

Британка, која је одрасла у Лондону, сада се опоравља на Тибету, а ушла је на листу од мање од 100 особа које су се попеле на свих 14 највиших светских врхова на Хималајима и Каракоруму.

Пре ње је то учинио још један њен сународник, Алан Хинкс 2005, који је Адријани честитао на успеху.

БОНУС ВИДЕО: